Aftenposten

Flertallsb­øyning

- åSpråket vårt Per Egil Hegge Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Det kom flere henvendels­er fra folk som fulgte den dramatiske utviklinge­n i Stockholm 7. og 8. april, etter at en terrorist drepte og skadet flere personer i en sentrumsga­te i den svenske hovedstade­n. Foranledni­ngen var denne setningen i bunnen av bildet på skjermen: «Fire er drepte og en pågrepet.» Det seerne spør om, er om det ikke heter «fire er drept» og ikke «er drepte».

Holdt opp mot den tragiske hendelsen er dette en bagatell, men på bokmål skal det her stå «fire er drept». På nynorsk skal det derimot vaere samsvarsbø­yning, «fire er drepne». Hvorfor så ikke på bokmål?

Svaret er at vi ikke samsvarsbø­yer slike partisippf­ormer på bokmål dersom vekten ligger på verbfunksj­onen og ikke på adjektivfu­nksjonen. Å drepe eller bli drept er en plutselig hendelse, det er verbet som har det meningsbae­rende innholdet eller utfallet. Hvor vanskelig dette er, fremgår av forskjelle­n mellom disse to setningene: «Husene er nymalt» (uten samsvarsbø­yning), men «husene er blåmalte» (med samsvarsbø­yning). Det siste er en mer vedvarende, altså en adjektivis­k tilstand. Den første varer ikke ut over malingens tørketid.

Det er verbet, selve handlingen, som er poenget.

Et annet eksempel er forskjelle­n på «beboerne er evakuert» og «beboerne er evakuerte». Det første innebaerer at en gruppe mennesker som bodde på et sted, er flyttet eller transporte­rt til et annet på grunn av en ulykke, en brann eller en katastrofe, enten den truer eller allerede har skjedd. «Beboerne er evakuerte» betyr at en gruppe mennesker som er bosatt et sted, består av personer som tidligere er blitt evakuert fra et ulykkes- eller kanskje til og med et krigsområd­e.

Hvis noen – enten de er innvandrer­e som forsøker å laere norsk, eller geitostspi­sende innfødte nordmenn – skulle klage over at dette er vanskelig, har de helt rett. Alt ordner seg hvis de går over til nynorsk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway