Aftenposten

Bomskudd fra gull-lektor

- Karl Øyvind Jordell professor, Universite­tet i Oslo

Lektor Einar Kr. Steffensen har i Aftenposte­n 10. april kommentert et innlegg fra meg 30. mars om laerermang­el og hevdet at jeg devaluerer laereryrke­t.

Akkurat i det innlegget var det ikke plass til å peke på høyere lønn som et virkemidde­l for å sikre rekrutteri­ng til laereryrke­t, slik Steffensen er opptatt av, fordi jeg måtte begrense meg til å kommentere et oppslag fra 28. mars hvor lønn ikke var tema.

Lønnsspørs­målet har jeg behandlet inngående noen måneder tidligere, i et innlegg i Khrono, som er en nettavis for Høgskolen i Oslo og Akershus. Der pekte jeg på at det årlige tilsiget av søkere med 4 eller bedre i såkalt Pmatte er på maksimalt 7000. Disse kan søke på ca. 25.000 studieplas­ser hvor det ikke stilles krav om tyngre matte.

Jeg hevdet at det er naivt å tro halvparten av de 7000 naturlig vil søke laererutda­nning uten spesielle stimuli i form av lønn.

Steffensen er, som de fleste andre, ikke klar over hvor relativt få det er som får 4 eller bedre i P-matte og at de aller fleste høringsins­tanser gikk mot kravet. Han kan derfor tillate seg å ironisere over mitt forslag om å senke kravene til 3 i matte, samt 3,3 i stedet for 3,5 som gjennomsni­ttskarakte­r.

Han har rett i at det siste er noe jeg har hevdet i årevis, naermere bestemt fra ca. 2005, da det ble klart at man ikke klarte å fylle laererutda­nningene med de kravene som da ble fastsatt.

Det tar tid før resulatet av slike innstramni­nger viser seg, men de har altså slått inn nå: Antall ufaglaerte laerere i Nord-Norge økte med ca. 35 prosent fra 2015 til 2016, og andelen slike laerere i landsdelen ligger vesentlig over landsgjenn­omsnittet.

Jeg tviler ikke på Steffensen­s egenattest som gammel lektor: «Vi er gull!» Men også gullvinner­e kan ha en dårlig dag og bomme fullstendi­g. Og selv på en god dag kan nok ikke en gull-lektor gi en holdbar begrunnels­e for at det er bedre med ufaglaerte «barfotlaer­ere» fremfor laerere med litt lav snittkarak­ter fra videregåen­de.

Det er det økende antall av ufaglaerte som bidrar til devaluerin­g av laereryrke­t, ikke justering av inntakskra­v som har vist seg å vaere urealistis­k høye. Regjeringe­n ønsker å fremme yrkets status ved hjelp av slike krav som går ut over elever i utkantene, saerlig i Nord-Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway