Aftenposten

PISA-score har liten betydning for produktivi­tet

- Jan Ubøe professor i matematikk, Norges Handelshøy­skole

Jeg er klar tilhenger av mindre skoler og mindre klasser. Ikke fordi det gir bedre prestasjon­er, men fordi vi tar bedre vare på hverandre.

Civita og flere andre aktører fra høyresiden i norsk politikk har nylig innkassert noe som for meg fortoner seg som en pyrrhossei­er. Utgangspun­ktet er en ny SSBrapport som konkludere­r med at klassestør­relse har ingenting å si. I en rekke ulike medieoppsl­ag er rapporten blitt brukt til å latterligg­jøre konkrete forslag fra Utdannings­forbundet og flere partier på venstresid­en. Problemet er at mange andre tiltak ser ut til å ha tilsvarend­e liten betydning.

I kjølvannet av de første PISA-rapportene reagerte myndighete­ne i de fleste land med panikk. Skolepolit­ikere og forskere valfartet verden rundt på jakt etter den hellige gral som skulle redde skolen. Et ukjent antall milliarder er blitt satt over styr til reiser, spesielt til Finland og New Zealand. Tiltaket har vaert god butikk for reisebyråe­ne, men heller magert ellers. I all hovedsak har organiseri­ngen av skolen i disse landene hatt liten eller ingen overføring­sverdi til andre land.

Tusener laerere har fått sparken

Noen land har gått lenger enn andre. I USA har bruken av standardis­erte tester nådd absurde proporsjon­er, og tusenvis av laerere har fått sparken. Myndighete­ne har funnet inspirasjo­n i forskninge­n til Stanford-professor Eric Hanushek. Hanushek hevder at en økning i PISA-score vil føre til en ufattelig økning i bruttonasj­onalproduk­t og at et effektivt tiltak vil vaere å gi ti prosent av laererne sparken.

Forskninge­n til Hanushek bygger på en rekke direkte gale forutsetni­nger, og det virker ufattelig at noen har tatt dette på alvor. Tiltakene har fått virke i lang nok tid til å trekke en klar konklusjon; de har ingen effekt på PISA-scoren.

Skoler er blitt lagt ned

Skolebidra­gsindikato­rer er blitt brukt til å sile ut de svakeste laererne, og verktøyet er blitt brukt til å legge ned offentlige skoler i USA. Svake resultater kan imidlertid ofte forklares med spesielle forhold i samfunnet rundt skolen, og behøver ikke bety at laererne er spesielt dårlige.

Uvesenet har fått organisasj­oner som ASA (American Statistica­l Associatio­n) til å reagere på noe som fremstår som vilkårlige og svakt begrunnede oppsigelse­r. Argumentas­jonen preller bare av, og oppsigelse­ne vil trolig fortsette under Betsy DeVos, Trumps nye kunnskapsm­inister, som er uttalt tilhenger av privatiser­ing av offentlige skoler. Jeg kan styre min begeistrin­g for at disse testene nå skal brukes i Norge.

PISA-score har liten betydning

Til tross for alle mulige og umulige krumspring, står PISA-resultaten­e i Norge og USA på stedet hvil, og der har de stått lenge. Det er likevel liten tvil om at skole og utdanning er avgjørende for produktivi­teten i samfunnet, og at denne produktivi­teten varierer sterkt fra land til land. Min konklusjon er at lett kvantifise­rbare størrelser, som for eksempel PISA-score, har liten eller ingen betydning. Hvis det er riktig, må det bety at nesten all forklaring­skraft ligger i andre forhold, for eksempel tillit, selvbestem­melse, originalit­et og evne til samarbeid.

Min tese er dermed at vanskelig kvantifise­rbare forhold knyttet til etikk og moral har helt avgjørende betydning for produktivi­teten i samfunnet. Hvis det er riktig, er det godt nytt for mine utmerkede kolleger på The Choice Lab, men tilsvarend­e dårlig nytt for det store flertallet av skolepolit­ikere og forskere som kun ser ut til å legge vekt på de rent bedriftsøk­onomiske aspektene av skolen.

Katastrofe for produktivi­teten

Med et ensidig fokus på karakterer og laeringstr­ykk, er risikoen stor for at vi demonterer norsk skole som baerende samfunnsin­stitusjon. Det kan bli ikke mindre enn en katastrofe for produktivi­teten i samfunnet.

Om effekten av størrelsen på skoleklass­er har vaert signifikan­t eller ikke, opptar ikke meg. Min enkle filosofi for en bedre skole er at rektorer, laerere og elever snakker mer sammen. Det knytter sterke sosiale bånd som er av større verdi for samfunnet enn all verdens signifikan­te forbedring­er. Jeg er klar tilhenger av mindre skoler og mindre klasser. Ikke fordi det gir bedre prestasjon­er, men fordi vi tar bedre vare på hverandre.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Min enkle filosofi for en bedre skole er at rektorer, laerere og elever snakker mer sammen. Det knytter sterke sosiale bånd som er av større verdi for samfunnet enn all verdens signifikan­te forbedring­er.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK Min enkle filosofi for en bedre skole er at rektorer, laerere og elever snakker mer sammen. Det knytter sterke sosiale bånd som er av større verdi for samfunnet enn all verdens signifikan­te forbedring­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway