Aftenposten

Brutalitet­en mot rohingyaen­e i Myanmar kan ikke ties i hjel

-

Fredsprisv­inneren Aung San Suu Kyi benektet nylig at det foregår etnisk rensing i Myanmar. Jeg har vaert i leirene hvor rohingya-muslimene bor innesperre­t bak piggtrådgj­erder. Menneskere­ttighetsbr­uddene som FN rapportere­r om, er en realitet.

I flere samtaler med rohingyaer i leiren var det vanskelig å holde tårene tilbake. Tortur, lemlestels­e, voldtekt, massedrap, målrettet befolkning­skontroll, slaveri, konfiskeri­ng av landområde­r, fornektels­e av statsborge­rskap og identitet, strenge restriksjo­ner på bevegelses­frihet og manglende tilgang til helsetjene­ster, mat, utdanning og arbeid som blir beskrevet i FN-rapporten, stemmer.

Barn tror verden består av piggtrådin­ngjerdede leirer. De er redde når nattemørke­t faller over leiren. Mennesker fortalte om militaere og politi som kler seg i sivile klaer når de kommer til leirene på jakt etter «terroriste­r», og ofte er de beruset og forgriper seg på kvinner og barn.

De kunne fortelle om personer, inkludert barn, som forsvinner fra leiren om natten. De kommer aldri tilbake. De kunne fortelle om nedbrente hus og at de hadde vaert vitne til voldtekt og brutale drap på egne familiemed­lemmer begått av militaeret og politiet.

I henhold til grunnloven har militaeret full kontroll over forsvars- og sikkerhets­politikken. Aung San Suu Kyi og partiet National League for Democracy (NLD) har mislykkes med å stå opp mot general Min Aung Hlaing og militaerre­gimets brutalitet. Myanmars egen menneskere­ttighetsko­mmisjon nekter å se på den utsatte gruppen som ofre.

Det internasjo­nale samfunnet har vaert taust for lenge om en brutal virkelighe­t som dehumanise­rer, tar liv og driver medmennesk­er på flukt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway