Aftenposten

Kjønnskvot­ert likestilli­ng vinner ikke kriger

-

Kjønnsbala­nse er både bra og viktig innen utdanning, naeringsli­v og politikk. Forsvaret står derimot i en saerstilli­ng. Forsvaret skal beskytte grensene våre og sørge for at den norske befolkning er trygge. Hensynet til kjønnsbala­nse blekner med tanke på det nasjonale behovet for beskyttels­e. Forsvaret må rekruttere de som er best egnet til å gjøre den jobben forsvaret er satt til å gjøre, og da burde individuel­le kvaliteter trumfe kjønn.

Kjønnskvot­ering er ikke en forutsetni­ng for likestilli­ng. Kvotering er det motsatte av likestilli­ng. For hver kvinne som kvoteres inn i Forsvaret, blir en gutt kvotert ut. Kvotering er derfor diskrimine­ring. Det er diskrimine­ring av de guttene som mister plassen de fortjener, men som de ikke fikk fordi de har «feil» kjønn. Og det er diskrimine­ring mot de jentene som kun får plassen fordi de har «riktig» kjønn. Jenter er dyktige nok til å komme inn i forsvaret, og det uten saerbehand­ling.

Kjønn har ingen betydning i krig. Skuddene går ikke raskere for kvinner, og stridsvogn­ene kjøres ikke raskere av menn. Det som betyr noe, er kvaliteten­e til soldatene. Soldater skal vaere de beste til å utføre den jobben de er satt til. I noen tilfeller vil gutter ha en fordel, i andre vil jenter ha en fordel. Det betyr likevel ikke at kvotering er rett i noen av tilfellene. Alle skal ha like rettighete­r, like muligheter og like forutsetni­nger.

Jenter som søker karrière i Forsvaret, ønsker ikke å kvoteres inn. De ønsker å gjøre seg fortjent til å baere uniformen på lik linje med sine mannlige kolleger. Det å gi jenter en rettferdig mulighet til å vise at de er gode nok, er for meg en selvfølge. Da må faktisk gutter og jenter konkurrere på like vilkår.

Hver gang vi kvoterer inn jenter til Forsvaret, sier vi at kjønn er viktigere enn kvalitet. Det er feil.

Likestilli­ng vinner ikke kriger, det er det dyktige soldater som gjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway