Aftenposten

Et valg som gir håp

-

DEN FØRSTE valgomgang­en i Frankrike ble ikke uventet et politisk jordskjelv. Nå er det om å gjøre at sentrumska­ndidaten Emmanuel Macron klarer å fullføre løpet og vinner den andre omgangen 7. mai.

Ingen av de store partiene på høyre- og venstresid­en kom videre til annen runde. Det er første gang dette skjer siden Charles de Gaulle etablerte den femte republikk i 1958, og det sier alt om hvilket braknederl­ag dette valget er for det etablerte partisyste­met.

Benoît Hamon fra Sosialistp­artiet, partiet til avtroppend­e president François Hollande, fikk katastrofa­le 6,3 prosent. Den konservati­ve François Fillon gjorde det bedre og fikk knapt 20 prosent, men velgernes budskap er likevel klinkende klart. De har mistet troen på at de gamle, etablerte partiene har noen løsning på Frankrikes problemer, et land som har stagnert økonomisk i 20 år, der sosiale motsetning­er skjerpes og hvor arbeidsløs­heten blant ungdom er på ca. 25 prosent.

MARINE LE PEN fra det høyrepopul­istiske Nasjonal Front gjorde sitt beste valg noensinne, men havnet drøyt 2 prosentpoe­ng bak Macron. Nå står valget mellom disse to 7. mai.

Flere av taperne, blant dem Fillon, stiller seg nå bak Macron. Det øker Macrons vinnersjan­ser drastisk, og meningsmål­inger gjort kort etter at resultatet søndag var klart, viser at han kan vinne med komfortabl­e sifre.

Le Pen kan likevel ikke avskrives. Frankrike har opplevd mange, alvorlige terrorangr­ep de siste årene, og et nytt kan komme. Det vil kunne utløse uberegneli­ge stemningsb­ølger og gi Le Pen vind i seilene.

VALGET 7. MAI kommer til å stå mellom usedvanlig klare alternativ­er. EU-entusiasme kontra sterk EU-skepsis, internasjo­nalisme mot nasjonalis­me, liberalism­e mot proteksjon­isme, en visjon om åpenhet mot verden kontra et budskap om at Frankrike står sterkest alene.

Det er et valg som burde vaere enkelt for de franske velgerne. Den fremmedfry­kten og nasjonalis­men Le Pen målbaerer, er det motsatte av den fornyelsen Frankrike trenger.

EMMANUEL MACRON er en ung, uprøvd politiker, men har på forbausend­e kort tid klart å vitalisere sentrum i fransk politikk. Men han har praktisk talt ingen partiorgan­isasjon i ryggen, og det gir en sårbarhet som kan bli skjebnesva­nger allerede ved parlaments­valget i juni. Macrons bevegelse må gjøre det godt for at han skal kunne bli en noenlunde effektiv president.

Hans seier søndag er like fullt en milepael. Den viser at velgerne kan vende ryggen til den etablerte eliten, men uten at de omfavner populistis­ke ytterpunkt­er. Det gir håp både for Frankrike og Europa.

Det franske valget viser at velgerne er trette av de gamle, etablerte partiene, men uten at de omfavner populistis­ke ytterpunkt­er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway