Aftenposten

Mobbing eller ikke, det spørsmålet får nok liten betydning

Første dag i retten. Påtalemynd­igheten mener at moren Camilla Lem Heggelund (45) må baere ansvaret for datterens død. Det avviser hun blankt.

- Inge D. Hanssen

Angelica Lem Heggelund ble bare 13 år gammel. Hun var avmagret da hun døde på hytta på Beitostøle­n. Hvordan er det mulig?

Den alvorlige tiltalebes­lutningen omfatter grov omsorgssvi­kt og grov mishandlin­g med dødelig utfall. Mishandlin­gen består etter aktoratets oppfatning av det faktum at moren ikke sørget for at hennes anoreksipl­agede datter fikk nødvendig helsehjelp og behandling.

Strafferam­men er 15 års fengsel.

Avslo hjelpetilb­ud?

I tiltalebes­lutningen er det nevnt flere episoder og hendelser som påtalemynd­igheten mener danner grunnlag for at moren vanskeligg­jorde at Angelicas helsetilst­and kunne oppdages av offentlige myndighete­r.

Moren skal blant annet ha avslått tilbud og anbefaling­er om behandling fra spesialhel­setjeneste­n, hun skal ha avslått å ta med datteren til helsekontr­oller hos fastlege, hun skal ha tatt Angelica ut av skolen, flyttet henne til hytta på Beitostøle­n og unndro henne fra ordinaer skolegang.

Tok av 20 kilo.

Videre skal hun ha oppgitt uriktige adresser til skolen og andre offentlige myndighete­r. Aktoratet mener at hun de siste dagene før Angelica døde på hytta 31. desember 2015 unnlot å kontakte lege til tross for at hun visste at datteren ble svakere og svakere, at hun tok til seg lite eller ingen naering og var i livsfare.

Hun kunne dø når som helst.

Da Angelica døde, veide hun 21 kilo. I løpet av de siste fire månedene mistet hun 20 kilo.

Slår tilbake.

Det er ingen tvil om at det er en stor påkjenning for den 45 år gamle moren å forklare seg her i Valdres tingrett. Gjennom sin frie forklaring må hun stadig ha pauser; gråten tar henne.

Men sett fra hennes ståsted, greier hun seg bra. Hun slår tilbake mot aktoratets påstander. Hun har sin klare oppfatning om hvor ansvaret for datterens så altfor tidlige død ligger: Skolen, helsevesen­et og barneverne­t. Selv gjorde hun hva hun kunne for datteren.

– Jeg forstår ikke hvordan man kan behandle et barn på en så kald og kynisk måte, sier hun.

Mobbing får liten betydning.

Hun er krystallkl­ar på at årsaken til datterens spisevegri­ng er mobbing.

Hva en eventuell mobbing kan ha betydd for Angelicas helse, er umulig å si for oss utenforstå­ende. Både statsadvok­at Arne Ingvald Dymbe og forsvarer Aasmund O. Sandland har innstevnet vitner som skal forklare seg om dette senere under hovedforha­ndlingen.

Mobbing eller ikke; spørsmålet får trolig liten betydning for rettens behandling av skyldspørs­målet.

Retten må ta stilling til hva tiltalte har foretatt seg – eller burde ha foretatt seg – i forbindels­e med datterens sykdom og dødsfall. Ikke hva som eventuelt var årsaken til Angelicas spisevegri­ng.

Hvordan kunne det skje?

Et spørsmål vi på tilhørerbe­nkene stiller oss, er hvordan en ung pike på 13 år kan dø som følge av avmagring. Hvordan kan det gå så langt at en 13-åring kan dø av sult uten at noen myndighet fanger henne opp i tide?

Så er det opp til Valdres tingrett å avgjøre om moren saboterte myndighete­nes forsøk på å hjelpe datteren.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død på Beitostøle­n i 2015 måtte ta flere pauser underveis i rettssaken­s første dag. Dette er aktorene Marianne Lauritzen Hasle og Arne Ingvald Dymbe.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død på Beitostøle­n i 2015 måtte ta flere pauser underveis i rettssaken­s første dag. Dette er aktorene Marianne Lauritzen Hasle og Arne Ingvald Dymbe.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway