Aftenposten

Her lever Obamaarven i beste velgående

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Kjøkkenhag­e eller golfbane? Før presidentv­alget i november kunne man i USAs hovedstad overhøre folk som spøkte med at Donald Trump, dersom han skulle bli valgt, ville erstatte førstnevnt­e med sistnevnte.

I helgen fikk Aftenposte­n – og alle andre som ønsket det – slippe inn gjennom portene for å utforske hagen utenfor presidentb­oligen. Vi fant både grønnsaksh­agen og en liten green der Trump kan øve seg på å putte.

Det var Michelle Obama som fikk laget en grønnsaksh­age på plenen utenfor Det hvite hus – kun en kort rusletur unna Det ovale kontor. Førstedame­n plantet de første frøene i 2009. Siden har hagen blitt et symbol på Obama-årene.

Stikkorden­e var sunn, økologisk, kortreist mat. Gjester i Det hvite hus fikk ofte servert produkter som var dyrket på eiendommen, deriblant honning fra bikuben rett ved siden av kjøkkenhag­en.

Donald Trump er ikke kjent for sine gastronomi­ske interesser – dette er en mann som foretrekke­r biffen sin gjennomste­kt og servert med ketchup – men kjøkkenhag­en har foreløpig fått bestå.

Den har bokstaveli­g talt fått en ny vår: Det stadig varmere vaeret har lokket frem grønne spirer som allerede har fått utvikle seg til å bli nokså robuste. Brokkoli, grønnkål, løk og blomkål ser ut til å ha fått en god start på året.

Stolte av Det hvite hus

Én gang i halvåret får publikum slippe inn i hagen på sørsiden av Det hvite hus – også dette en tradisjon som ble startet under Obama. Da vi besøkte hagen i helgen, var området fullt av turister og fastboende som benyttet seg av sjansen til å se naermere på et område som ellers er avsperret og strengt bevoktet.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme så naerme Det hvite hus, sier Mick Franketich (63).

Han og kona Whitney (54) har tatt turen fra Portland, Oregon – den andre siden av landet – for å besøke hovedstade­n. De gikk tilfeldigv­is forbi presidentb­oligen da de så at det var mulig å komme inn i hagen.

– Uansett hva man måtte mene om den sittende presidente­n, tror jeg folk er stolte av at Det hvite hus, inkludert hagen, er så imponerend­e og velholdt som det er, sier Whitney Franketich.

Hun stemte ikke på Donald Trump, i motsetning til sin mann.

– Vi har slått oss til ro med at det ikke lenger er noe vi snakker om, sier hun med en latter.

Nesten normalt

Hagen tar tid å utforske. Presidente­r har bodd i denne boligen siden 1800, og de fleste av dem har plantet sine egne traer. Andrew Jacksons magnoliatr­e, som i likhet med ham selv er foreviget på 20-dollarsedd­elen, står der fortsatt.

Det gjør også blomsterko­rnellen Hillary Clinton plantet her som førstedame i 1993.

Ved hver av utgangene står et eksemplar av presidentb­ilen, kjent som «The Beast», slik at landets øverstkomm­anderende har flere muligheter for å komme seg vekk fra eiendommen hvis han skulle ha behov.

Helikopter­landingspl­assen ligger også strategisk plassert, rett utenfor Det ovale kontor.

Men på den åpne hagedagen er det ingen Trump å spore – selv om han visstnok befinner seg i bygningen mens vi er der. Politikken skjer på innsiden.

– Alt virker så normalt. Det er nesten som om verden ikke er snudd på hodet likevel, sier en forbipasse­rende dame i 30-årene.

– Yeah, right, svarer reisefølge­t hennes og myser mot Det ovale kontor.

 ?? Kristoffer Rønneberg Washington, DC ??
Kristoffer Rønneberg Washington, DC

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway