Aftenposten

– Som å la en pyroman bli brannsjef

- HENNING CARR EKROLL henning.carr.ekroll@aftenposte­n.no

Nå er landet stemt inn i FN-kommisjone­n som skal styrke likestilli­ngen og kvinners rettighete­r.

– Å velge Saudi-Arabia til å fremme kvinnerett­igheter er som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef, sier administre­rende direktør Hillel Neuer i den Genève-baserte organisasj­onen UN Watch, som følger med på arbeidet i FN, etter at det ble klart at Saudi-Arabia får en plass i FNs kvinnekomm­isjon.

Kommisjone­n er «eksplisitt dedikert til å fremme likestilli­ng og å styrke kvinners posisjon», ifølge egne nettsider.

I Saudi-Arabia må kvinner ha en mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, reise, jobbe, ta utdannelse eller mer trivielle ting som å åpne en bankkonto. Kvinner må oppholde seg adskilt fra menn i deler av samfunnet og det offentlige rom, de må dekke seg til, får ikke kjøre bil og kan straffes med piskeslag om de bryter det saudiarabi­ske kongedømme­ts strenge moralske kodekser.

Nummer 141 av 144 land

World Econonic Forum utgir årlig en rapport om den globale likestilli­ngens kår. I fjor lå Saudi-Arabia på 141. plass av 144 undersøkte land. Og da Saudi-Arabia i mars presentert­e et kvinneråd i al-Qassim-provinsen, var det med 13 menn på scenen. Ikke en eneste kvinne var å se.

Likevel mente 47 av de 54 medlemslan­dene i FNs økonomiske og sosiale råd, som har stemt frem Saudi-Arabia, at det er naturlig at landet får en plass i kommisjone­n. Stemmegivn­ingen i rådet ble hemmeligho­ldt, og det er derfor ikke kjent hvilke land som støttet Saudi-Arabias kandidatur.

Men et videosegme­nt fra rådets behandling av saken viser at det var USA som tok initiativ til at avstemning­en skulle bli hemmeligho­ldt. Saudi-Arabia er, til tross for sin katastrofa­le menneskere­ttighetsst­atus, en naer alliert av USA og flere andre vestlige land.

«Jeg skulle ønske jeg hadde ord til å beskrive hvordan jeg føler meg nå. Jeg er saudisk, og dette oppleves som et svik», skriver en kvinne som studerer menneskere­ttigheter i Australia, på Twitter.

Norge vil ikke avsløre

Utenriksde­partemente­t i Norge vil ikke si hvilke land det stemte på under avstemming­en siden stemmegivn­ingen ikke er offentlig.

«Kvinners stilling og rettighete­r står på agendaen i Norges politiske dialog med Saudi-Arabia, og ble senest tatt opp under utenriksmi­nister Brendes besøk til landet i januar i år», skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Ingrid Kvammen Ekker i UD i en e-post til Aftenposte­n.

 ?? FOTO: FAHAD SHADEED, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Saudiske kvinner fotografer­t på et kjøpesente­r i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.
FOTO: FAHAD SHADEED, REUTERS/NTB SCANPIX Saudiske kvinner fotografer­t på et kjøpesente­r i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway