Aftenposten

Kom til politiet for å hente pass – ble arrestert for voldtekt

- HANS O. TORGERSEN LENE LI DRAGLAND

Da den 23 år gamle mannen i mars i år kom til politistas­jonen for å få utstedt reisedokum­enter, visste han ikke at politiet hadde fått treff på hans DNA i en voldtektss­ak.

23-åringen er opprinneli­g fra et afrikansk land og har oppholdsti­llatelse i Norge, men skulle ut på reise. I stedet ble han siktet i en ett år gammel voldtektss­ak.

– Han kom til Majorstuen politistas­jon for å få utstedt reisedokum­enter, bekrefter politiadvo­kat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved seksjonen for volds- og seksualfor­brytelser i Oslo politidist­rikt overfor Aftenposte­n.

Også pågrepet

En annen mann fra det samme afrikanske landet, en 47-åring, er også pågrepet for voldtekten etter at man fikk DNA-treff også på ham.

– De er siktet for voldtekt av en kvinne i mars i fjor. Vi har ikke hatt noen identitet på gjerningsm­ennene, kun en beskrivels­e og DNAprofile­r. Vi fikk treff på profilene i fjor og nå har de blitt pågrepet i en felles aksjon.

– Den ene siktede sier at den seksuelle omgangen var frivillig, han andre vil ikke forklare seg for politiet. Siktelsen vil bli endret til grov voldtekt fordi vi mener at den er begått av de to i fellesskap, sier politiadvo­kat Kraby.

Mars i fjor

Voldtekten fant sted i en leilighet i Oslo i mars 2016.

– De to karene har nok hatt kjennskap til hverandre fra før og fornaermed­e kom frivillig til leilighete­n der de to hadde opphold, men så har ting utviklet seg, og det er blitt et overgrep.

Kvinnen forlot leilighete­n kort tid etter at overgrepen­e var avsluttet og tilkalte hjelp i en forretning.

– Politiet kom til stedet, og man forsøkte å finne leilighete­n der overgrepen­e hadde skjedd, men hun var ikke kjent i området, sier Kraby.

Ble lagt inn i registrene

Da politiet sjekket DNA-profilene som ble sikret på voldtektsm­ottaket, fikk man ikke noen treff. Treffene kom først senere, etter at de to mennenes DNA på et tidspunkt ble lagt inn i registrene.

Advokat Kaja de Vibe Malling forsvarer den eldste av de to siktede. Han har vaert i Norge i 30 år.

– Han erkjenner ikke straffskyl­d og forklarte seg for politiet i går. Han forklarer at det som skjedde mellom ham og kvinnen var frivillig, sier Malling.

Forsvarer for den andre siktede er advokat Haakon Åsli Skogstad. Han sier til vg.no at hans eneste kommentar nå er at klienten hans har signaliser­t at han ønsker å forklare seg til en domstol.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN, NTB SCANPIX ?? Den ene siktede ble pågrepet da han kom hit til Majorstuen politistas­jon for å hente reisedokum­enter.
FOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN, NTB SCANPIX Den ene siktede ble pågrepet da han kom hit til Majorstuen politistas­jon for å hente reisedokum­enter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway