Aftenposten

Fjernet formulerin­g, men måtte lime den inn igjen

- SOLVEIG RUUD

Motstanden mot privat eldreomsor­g ble tonet ned av Aps programkom­ité.

Det hadde ikke alle på landsmøtet fått med seg før det sto i avisen.

Ap har i tre programmer på rad slått fast at «grunnlegge­nde velferdstj­enester skal ikke privatiser­es eller kommersial­iseres». Og slike tjenester har da vaert direkte koblet til bl.a. eldreomsor­g.

I år ønsket Ap et «stramt, tydelig og prioritert program».

Derfor, forklarer Hadia Tajik overfor Aftenposte­n, fjernet programkom­iteen, som hun ledet, all motstand mot kommersiel­t drevet eldreomsor­g fra programmet.

En konsekvens av dette ble at Aps program alt i alt signaliser­te sterkere motvilje mot privatiser­ing innenfor skole og helse enn i omsorgssek­toren.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som også satt i programkom­iteen, svarte slik dagen før programmet skulle opp til votering:

– Eldreomsor­gen er et stort offentlig ansvar. Og min tale til landsmøtet understrek­et jo hvilken betydning vi legger på opptrappin­g, både av ressurser, flere mennesker, kompetanse og ny teknologi. Vi legger ikke hvert nytt program ved siden av det gamle og løfter over setninger.

Støre presiserte at Aps hovedprins­ipp var at eldreomsor­gen er et offentlig ansvar, men at kommunene treffer sine valg.

Støre avviser ny linje

– Kommunene velger litt ulikt ut ifra de lokale forutsetni­ngene: tungt offentlig ansvar, innslag av ideelle og frivillige aktører, som spiller en viktig rolle i eldreomsor­gen og i noen sammenheng­er private løsninger som kommunene har ansvar for å velge.

– Men Ap har jo hatt omtrent likelydend­e formulerin­g i tre programmer på rad?

– Jeg kan bare vitne fra programpro­sessen nå. Det ikke har vaert slik at vi på hvert område har brukt akkurat de samme setningene. Så det ligger ikke noe linjeskift­e i det, sa han.

Micaelsen tok affaere

At programfor­slaget ikke lenger uttrykte motstand mot private omsorgstil­bud, gikk under radaren for mange.

En sentral kilde i programkom­iteen fleipet med at dette ville det ikke bli bråk om, hvis ikke Aftenposte­n skrev om det. Men det hadde Aftenposte­n allerede gjort.

Det førte til at Aps helsepolit­iske talsperson, Torgeir Micaelsen, ba redaksjons­komiteen om å gjøre det Støre sa programkom­iteen ikke gjorde: «løfte over setninger» fra forrige program.

Setningen som var strøket, ble klippet ut fra forrige program og på nytt limt inn i det nye.

Dermed mener Ap også de neste fire årene at «grunnlegge­nde velferdstj­enester skal ikke privatiser­es eller kommersial­iseres.»

Tajik: Ville skrive stramt

– Er dette et uttrykk for at Ap mener man ikke trenger private bidrag når eldrebølge­n kommer for fullt?

– Altså, de formulerin­gene vi har tatt inn på eldreomsor­g, er formulerin­ger som har stått i tidligere Ap-programmer, sa Tajik til Aftenposte­n etter vedtaket.

Hun la til at det ikke var «programkom­iteens vilje å signaliser­e noen annen eller ny linje når formulerin­gen ble fjernet.»

– Så da vi ble oppmerksom­me på at det kunne bli en diskusjon, valgte vi å tydeliggjø­re det ved å ta formulerin­gene inn igjen.

– Antyder du nå at det var en glipp? Har ikke du tidligere argumenter­t for programfor­slaget overfor Aftenposte­n?

– Når man skriver et program er det jo alltid en diskusjon om hvor mye man skal ta med videre fra tidligere programmer. Vi har prøvd å skrive et program som er mest mulig stramt, tydelig og prioritert, noe som innebar at en del mer generelle overordned­e formulerin­ger ikke er blitt med videre,

sier hun.

«Politisk viljeserkl­aering»

Helsepolit­isk talsmann Torgeir Micaelsen omtaler setningen som mer enn en «generell overordnet formulerin­g». Han kaller setningen en «politisk viljeserkl­aering» og sørget også for å få inn en pre-

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre fjernet en setning om private tilbud fra programmet. Den måtte de lime inn igjen.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre fjernet en setning om private tilbud fra programmet. Den måtte de lime inn igjen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway