Aftenposten

Mange Ap-velgere lever godt med bestemor på anbud

-

Ap må overbevise velgerne om at partiet kan håndtere eldrebølge­n som er på vei.

fornuftig. I 2013 var de klar for stø kurs, men litt bedre ideer og litt bedre løsninger, skulle det vise seg.

Greit med private alternativ

Dessuten opplever de at private tilbyr omsorg for eldre som er vel så bra - eller vel så dårlig som kommunen gjør. Kanskje opplever de at private kan tilby akkurat deres gamle foreldre noe ekstra, som kommunen ikke kan tilby. Andre opplever det som verdifullt å kunne velge mellom ulike tilbud.

Arbeiderpa­rtiet prøver å signaliser­e pragmatism­e både av praktiske hensyn og for ikke å støte fra seg disse velgerne. Kommunene får løse utfordring­ene som de vil, også Ap-styrte kommuner. Flere i partiet vet dessuten at eldrebølge­n vil kreve et løft som kan få barnehagel­øftet til å fremstå som en bagatell. Å stenge ute tilbydere er neppe stedet å begynne.

Gammel formulerin­g

I det opprinneli­ge utkastet til partiprogr­am var ikke skepsisen mot private og kommersiel­le tilbydere i eldreomsor­gen like tydelig som før. En slik formulerin­g ville gjort det litt vanskelige­re for Høyre å plage Ap med forholdet til private tilbydere, en sak som treffer de lilla velgerne.

I løpet av helgen fikk privatiser­ingsskepti­kerne inn igjen en formulerin­g som understrek­er at private løsninger ikke er ønsket. Ap har ikke sklidd inn i velferdspr­ofitør-land, men lillavelge­rne vil bli minnet om hvilken side Ap befinner seg på i dette spørsmålet.

Nå kan lillavelge­rne merke seg at Ap har null problemer med private tilbydere av helsetekno­logi i eldreomsor­gen. Men så snart det er mennesker som skal levere tjenesten, våkner privatiser­ingsskrekk­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway