Aftenposten

Havvind lukrativt for rederier i trøbbel

- OLA MYRSET AUDUN HAGESKAL SUSANNE RISLÅ ANDERSEN

Analytiker tror markedet kommer til å vokse videre i årene fremover.

En gjennomgan­g naeringsli­vsnettsted­et Sysla har gjort blant norske redere viser at de tilsammen vant kontrakter for minst 4 milliarder kroner i fjor.

Den samlede kontraktsv­erdien er basert på rederienes egne opplysning­er. For ett selskap gjelder tallet de faktiske inntektene fra vindkraft i fjor.

Havvindmar­kedet (vindmøller til havs) er blitt en nødhavn for mange offshorere­derier som fikk problemer da oljekrisen rammet hardt.

Første kontrakt

Eidesvik Offshore er et slikt rederi. Selskapet vant sin første kontrakt i vindsegmen­tet i februar i fjor, og kunne dermed ta skipet Acergy Viking ut av opplag.

I sommer kunne også Viking Poseidon tas ut av opplag.

– Vi er veldig fornøyd med at Siemens, for andre gang, har vist oss tillit ved kontraktst­ildeling innenfor dette spennende markedet, uttalte administre­rende direktør Jan Fredrik Meling i en børsmeldin­g da den andre kontrakten ble klar.

Ut av opplag

Et annet selskap som har funnet mye arbeid innen havvind, er Siem Offshore gjennom dattersels­kapet Siem Offshore Contractor­s.

– Siem Offshore Contractor­s’ omsetning og margin er en betydelig positiv baerebjelk­e i Siem Offshore, sier Idar Hillersøy, administre­rende direktør i Siem Offshore.

– I markedet for prosjektgj­ennomførin­g innenfor offshore vind konkurrere­r vi heldigvis ikke bare på fartøysrat­er, sier Hillersøy til Sysla.no.

Offshorere­derienes rater i oljenaerin­gen har falt kraftig i takt med oljekrisen.

Så langt har Hillersøy og Siem Offshore gode erfaringen med vindoppdra­gene.

– Prosjekten­e som gjennomfør­es krever en betydelig grad av engineerin­g, planleggin­g og innkjøp og kommer ikke uten risiko. Med god ledelse, god prosjektgj­ennomførin­g koblet med riktig tonnasje som er spesialbyg­d for formålet, så har SOC ferdigstil­t prosjekter godt innenfor planlagt tid for ferdigstil­lelse, sier han.

Vindanalyt­iker Steen Broust Nielsen i Make Consult tror markedet for havvind vil fortsette å vokse i årene som fremover.

– Det forventes å vokse med gjennomsni­ttlig 10 prosent årlig de neste ti årene, sier Nielsen.

Han peker på at det europeiske havvindmar­kedet ventes å vokse med rundt 46 prosent i 2017. Utenfor Europa ligger det største markedet i Asia.

 ?? FOTO: SIEM OFFSHORE ?? Kabelleggi­ngsfartøye­t Siem Aimery og Siem Moxie har fått vindparkjo­bb.
FOTO: SIEM OFFSHORE Kabelleggi­ngsfartøye­t Siem Aimery og Siem Moxie har fått vindparkjo­bb.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway