Aftenposten

Suksessen blir bok

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Landslagst­rener Christian Berge var så nervøs i det første møtet med sine nye spillere, at han tråkket på sine egne briller.

Norge møter Frankrike i et fullsatt Oslo Spektrum 3. mai. Billettene ble revet bort på to dager. Det er ingen tvil om at landslaget er populaert. Fra å vaere et lag som ikke var å regne med i mesterskap, har Berges elever løftet seg til verdenstop­pen. VM-finale i januar, der det ble tap mot Frankrike, gjorde at herrehåndb­allen fikk sitt definitive gjennombru­dd sett med norske øyne.

Kontrasten til det som skjedde da Berge møtte spillergru­ppen høsten 2014, da han var midlertidi­g ansatt, er slående. På et litt mørkt rom på et hotell i Danmark, foran Golden League, fortalte at han ville at landslaget skulle bli kvitt stempelet som nesten-lag. Og at alle måtte tro på det.

I spillergru­ppen satt blant andre fire år eldre Børge Lund og den like erfarne Bjarte Myrhol. Sistnevnte sier:

– Jeg kan innrømme at der og da trodde jeg ikke på det. Nå tror jeg på det.

Skal stå sammen

Det kommer frem i boken Ubuntu, som kommer i salg neste uke. Den handler nettopp om Christian Berge (43), trønderen som maktet det ingen trenere for herrelands­laget har klarttidli­gere: Å få laget t ilen mesterskap­s finale.

Forfatter, tidligere toppspille­r i håndball og mangeårig sportsjour­nalist Tore Saether, har analysert Christian Berge, hva han tenker og hva som er årsaken til suksessen.

Og ordet Ubuntu? Det spiller på et zuluord, som betyr én for alle, alle for én. Her gjelder det å stå sammen.

Riktignok ble det ordet innført på landslaget allerede i 2011. Det er det spillerne sier når de skal på banen før kamp og etter en timeout. Men for Berge ble det naturlig å videreføre.

– For meg var det viktig å kjenne spillerne ikke bare som spillere, men også som mennesker, sier Berge til Aftenposte­n.

Mer tid med laget

Han har hatt sin egen ledelsesfi­losofi helt fra starten av, og det var mye han ønsket å få til:

– Vi snakker ofte om flytsonen, men det er knallhardt å vaere i den sonen.

Vi må slå våre motstander­e på noe de ikke har. Vi kan ikke slå dem på rutine eller antall landskampe­r, men vi kan slå dem på den måten vi spiller på, sier Berge og fortsetter:

– Vi har utstråling, mer sult, kan spille hurtigere håndball og vaere mer kreative. Og dessuten har vi et unikt samhold: Ubuntu.

Berge mener at noe av det viktigste for å forklare den fremgangen landslaget har hatt er at alle de som enten er på banen eller rundt laget ønsker hverandre suksess.

Selv jobber han mye likt som det han gjorde som topptrener i Elverum, men han skulle gjerne vaert enda mer kreativ.

– Det er så mye jeg ønsker å prøve ut, men det er ikke så mange samlingsdø­gn med et landslag, så da må jeg prioritere hardt.

Har vinnerskal­len selv

Berge var som proff sentral i SG Flensburg-Handewitt i den tyske bundesliga­en.

Han bestemte seg tidlig for å bli trener. Nå stortrives han med oppgavene som venter, fortsettel­se av EM-kvalifiser­ing, der Frankrike leder med fire poeng, Norge og Litauen to, Belgia null. EM i Kroatia i januar er målet.

– Christian er kjempenerv­øs når det gjelder, og tar ikke seg selv så høytidelig. Men på jobb er det ingen tvil om hvem som styrer butikken, sier forfatter Saether.

– For meg er han en ledertype, lagbygger og vinnerskal­le.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Bjarte Myrhol vant blant tvilerne. Her kneler han for Berge etter semifinale­n i VM.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Bjarte Myrhol vant blant tvilerne. Her kneler han for Berge etter semifinale­n i VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway