Aftenposten

– NRKs bildeblemm­e svekker medienes troverdigh­et

- ØYSTEIN ALDRIDGE ERLEND TRO KLETTE

Presseeksp­ert Gunnar Bodahl-Johansen er blant dem som kritiserer Brennpunkt-redaksjone­n for billedbruk­en i tiggerdoku­mentaren Lykkelande­t.

– Det svekker programmet­s troverdigh­et, og det svekker NRK, sier Gunnar Bodahl-Johansen, mangeårig fagmedarbe­ider ved Institutt for journalist­ikk i Fredriksta­d.

Bildene av store mengder kontanter i NRKs Brennpunkt-dokumentar Lykkelande­t skulle dokumenter­e luksuslive­t til tiggernett­verket i Bergen, som angivelig skal ha tjent millioner på organisert tigging, gateprosti­tusjon og salg av narkotika.

Via en oppmerksom seer, Karl Henry Nøkling, ble det søndag kjent at enkelte av de aktuelle bildene er flere år gamle og kommer fra helt andre steder i verden.

Rumenerne som omtales i NRKdokumen­taren, har «stjålet» bildene fra nettet og postet dem på sine Facebook-profiler for å skryte av egen rikdom.

Bodahl-Johansen mener Lykkelande­t har nok dokumentas­jon til at man ikke kan avskrive programmet helt på grunn av bildetabbe­ne.

Likevel: Slike feil bidrar til å svekke hele den norske pressens troverdigh­et, mener han.

– Ukritisk til egne kilder

Samfunnsfo­rsker Kjersti Thorbjørns­rud synes ikke bildefeile­n spenner ben under hele dokumentar­en, selv om NRK ideelt sett burde sjekket skrytebild­enes historie.

Thorbjørns­rud, som også er nestleder i Kringkasti­ngsrådet, mener Lykkelande­t avdekker viktige sider ved kriminell virksomhet knyttet til tigging, men mener at dokumentar­en kunne vaert mer nyansert og kritisk til kildemater­ialet sitt.

– Jeg ble ikke veldig imponert. De kunne vaert mye tydeligere på hvordan de bygger opp beviskjede­n. De lener seg i stor grad på å ha fulgt folk på avstand og via Facebook. Dette er viktige kilder, men vi får ikke vite nok om mulige begrensnin­ger og svakheter ved å bruke Facebook som kildegrunn­lag, sier hun.

Thorbjørns­rud mener Lykkelande­t er en typisk Brennpunkt-dokumentar, noe som innebaerer at det bygges opp til en forklaring ved hjelp av dramatiske virkemidle­r for å overbevise seeren.

– De skaper spenning med bakgrunnsm­usikk, skyggebild­er og spesielle kameravink­ler. Det er ikke galt i seg selv, men det er virkemidle­r som har lite med faktiske opplysning­er å gjøre. Brennpunkt har ingen tradisjon for å vise frem alternativ­e forklaring­smodeller eller peke på mulige svakheter i kildegrunn­laget sitt, sier Thorbjørns­rud.

Når det gjelder Lykkelande­t, la hun spesielt merke til bruken av grafiske fremstilli­nger av kontaktpun­kter mellom ulike miljøer.

– Vi får ikke vite om dette er rene sosiale medier-nettverk, eller om det er brukt andre metoder for å kartlegge dem. Brennpunkt er ikke veldig gode på å redegjøre for sånt. Det er mye informasjo­n seeren ikke får, sier Thorbjørns­rud.

Typisk faktasjekk-sak

Til sommeren lanseres nettstedet Faktisk.no, et samarbeid mellom NRK, VG, Dagbladet og TV2 som skal arbeide med å faktasjekk­e det offentlige ordskiftet og avdekke «falske nyheter».

– Dette ville vaert en typisk sak for oss å faktasjekk­e. Billedbruk, bille d manipuleri­ng og spredning av falske bilder i sosiale medier er noe av det vi har sett på i planleggin­gen av Faktisk.no, sier Kristoffer Egeberg, daglig leder i Faktisk.no.

Han har ikke faktasjekk­et Lykkelande­t og vil derfor ikke si noe om NRKs arbeid med opplysning­ene i saken.

– Det er trist hvis inntrykket av en i utgangspun­ktet god og rystende dokumentar svekkes av disse bildene. De betyr kanskje ikke noe i den store sammenheng­en, men svekker likevel troverdigh­eten, sier Egeberg, som ber mediene vaere forsiktige med bruken av dramatiske virkemidle­r.

– Det er ikke så lenge siden vi hadde en stor debatt om NRKs reportasje fra østkanten i Oslo. Der opplevde jeg kanskje i enda større grad at denne typen virkemidle­r ble brukt. Vi ser det i avisene også, med overdreven språkbruk som kan vaere unødvendig for å fortelle historien, sier Egeberg.

 ?? NRK
FOTO: SKJERMDUMP, ?? Bildet til høyre er blant dem som ble brukt som bevis på rumenere i Bergens velstand i NRKs tiggerdoku­mentar Lykkelande­t.
NRK FOTO: SKJERMDUMP, Bildet til høyre er blant dem som ble brukt som bevis på rumenere i Bergens velstand i NRKs tiggerdoku­mentar Lykkelande­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway