Aftenposten

Se hva som skjedde med eplehagen

Fire eneboliger er kommet der en liten slitt enebolig med stor eplehage på Kjelsås sto for halvannet år siden.

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Det ble hevet et og annet øyenbryn i nabolaget da eneboligen den gangen ble solgt for 16,8 millioner kroner, seks millioner over takst.

Revefaret 3 på Kjelsås er en god illustrasj­on på hvorfor Oslos eplehager lever farlig. De er for verdifulle. Etter at de denne eplehagen ble bygget ut, ble den solgt for 53 millioner kroner.

For det var tomten kjøperen var ute etter for halvannet år siden. Halvannet mål med flat eplehage sentralt i Oslo. Gull.

Nå er både det lille huset og epletraern­e borte. I stedet er fire eneboliger i ferd med å reise seg.

To leilighete­r – ett hus

– De er ikke helt ferdige, men de er solgt for lenge siden, sier Kjell Kristoffer­sen, en av to eiere i IKgruppen som blant annet driver med utvikling av villatomte­r.

– Det er et populaert strøk for barnefamil­ier, så det er rift om slike boliger.

– Til tross for at de er dyre?

– Ja. Jeg har inntrykk av at folk etablerer seg senere enn før. De har gjerne bodd i hver sin leilighet, når de flytter sammen. Når de selger to leilighete­r, har de mye egenkapita­l, sier Kristoffer­sen.

Høye priser, små marginer

To av eneboligen­e ble solgt for 12,5 millioner, de to andre for 14. Totalt 53 millioner. Det høres ut som om utbyggerne gjorde god butikk på tomten som de kjøpte så oppsiktsve­kkende dyrt.

– Marginene i bransjen er som de har vaert i de 30 årene jeg har vaert der. Hvordan de er i akkurat dette konkrete prosjektet har jeg ikke regnet på, men generelt ligger marginen på mellom fem og ti prosent. Konkurrans­en i markedet, både om tomtene, om håndverker­e og om boligkunde­r er så hard at den kan ikke bli større, sier Kristoffer­sen.

– Hvorfor blir det da så dyrt? – Fordi det er mange som skal ha en bit av kaken. For det første

grunneiere­n. Utenfor Oslo, på mindre sentrale strøk, kunne vi fått en tilsvarend­e tomt for et par millioner. Det er de som har sittet på et par mål tomt i attraktive strøk i Oslo som er de store vinnerne i boligmarke­det, sier Kristoffer­sen som også legger mye ansvar for de høye boligprise­ne på det offentlige.

Kritiserer byråkratie­t

– Det er blitt voldsomme krav til saksbehand­ling som krever en mengde dokumentas­jon, både før og under byggingen. Minst 20 prosent av byggekostn­adene går til å produsere papir, de går til konsulente­r, gebyrer, og en omfattende offentlig saksbehand­ling.

Kommunalmi­nister Jan Tore Sanner kjenner seg ikke igjen i Kristoffer­sens beskrivels­e:

– Vi har gjort en rekke tiltak for at både innbyggere og utbyggere skal spare tid og penger. Ek- sempler på dette er forenkling­er i plan- og bygningslo­vgivningen og effektivis­ering av planproses­sen. Økt digitalise­ring kan på lengre sikt føre til at byggesaksg­ebyrene reduseres som følge av større grad av selvbetjen­ing og automatise­ring.

Og mer skal skje:

– Vi har hatt ny byggteknis­k forskrift på høring, TEK17, som forenkler og fjerner krav, noe som kan føre til at kostnadene reduseres med over 100.000 kroner pr. bolig. Dessuten har vi ryddet i regelverke­t slik at det blir enklere å forstå hvilke krav som gjelder og hva som må til for å oppfylle kravene.

 ?? BEGGE FOTO: STEIN ERIK KIRKEBØEN ?? 2015:
Slik var det helt til utbyggerne overtok og foretok en ganske ekstrem forvandlin­g.
BEGGE FOTO: STEIN ERIK KIRKEBØEN 2015: Slik var det helt til utbyggerne overtok og foretok en ganske ekstrem forvandlin­g.
 ??  ?? Kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) avviser byråkratik­ritikken.
Kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) avviser byråkratik­ritikken.
 ??  ?? 2017:
Slik er det i dag, snart er fire nye, store eneboliger innflyttin­gsklare.
2017: Slik er det i dag, snart er fire nye, store eneboliger innflyttin­gsklare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway