Aftenposten

Sprenger 50 miner i Oslofjorde­n

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

I 75 år har de ligget musestille på fjordbunne­n. Nå er NATO med og jakter på dem. De naermeste dagene skal minst 50 av dem gå i luften.

Hører du dunder og brak fra fjorden de naermeste par ukene, er det helt som det skal. Operasjon Østerled 2017 begynte i går og varer til fredag 12. mai.

Forsvaret ber publikum om forståelse for at det kan komme rystelser, høye drønn og vannsøyler fra havet når minene blir sprengt.

Sluppet fra engelske fly

Tidlig i krigen slapp engelske fly rundt 1500 bunnminer i Oslofjorde­n. Det var miner som kunne utløses ved høy motorlyd og/eller magnetisme.

– Nå har vi utstyr som er bedre til både å finne og å uskadeligg­jøre minene, sier minedykker­offiser og orlogskapt­ein Wiggo Korsvik fra Forsvarets operative hovedkvart­er.

– De har ligget stille i 75 år. Kan de ikke bli liggende?

– Det har gått bra, men de inneholder store mengder høyeksplos­iver, opptil 500 kilo og kanskje mer. Sprengstof­fet er like eksplosivt i dag som tidlig på 40-tallet, sier Korsvik.

Miner er påvist langt inn i indre Oslofjord, men de fleste ligger i Bastøy/Hortenområ­det. Noen ligger veldig naer fergeleiet til Bastø–Fosenferge­ne.

– De vil bli flyttet til grunnere vann for å spare miljøet mest mulig, sier Korsvik.

Minene som blir påvist i Indre Oslofjord, vil sannsynlig­vis bli sprengt ved Raudskjaer­a utenfor Konglungen i Asker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway