Aftenposten

Stilfullt møte med Benares

-

Nyåpnede Benares satser klassisk i en gate der restaurant­ene kommer og går.

Etter at en av byens første sushiresta­uranter Nippon Art ble borte, har det vaert et par kortlivede konsepter i Tordenskio­lds gate. Nå har den indiske nykommeren Benares inntatt lokalet.

Det er familien Singh, som har lang fartstid innen Oslo restaurant­verden, som driver stedet, og interiørme­ssig er det lett gjenkjenne­lig med tunge, elegante møbler, hvite duker og bilder på veggene som hensetter oss til India. Lokalet er todelt med en avdeling inn til venstre og en del som vender ut mot gaten med store vinduer. Litt krøkkete, synes Bordvennin­nen.

– Man kan velge mellom å se og bli sett eller trekke seg tilbake, mener Spisevenne­n, som ikke har noe imot å sitte på utstilling og se på gatelivet.

Gatemat og indisk tapas

– De har tatt etter Der Peppern Gror, sier Bordvennin­nen og peker på menyen der man har en egen post for gatemat/indisk tapas. Det er likevel mange kjente retter der, men Bordvennin­ne har fått øye på løk pakora, så hun er bestemt. Spisevenne­n vil gjerne dele en seekh kebab, slik at han har plass til hovedrett og dessert.

– Royal lam er noe for meg, mener han. – Men den skal vaere sterk.

Bordvennin­nen er kyllingsul­ten og velger kylling shahi korma mens jeg følger opp forretten med lam boti masala. Ved siden av tar vi vanlig nan, hvitløksna­n og raita.

– Vil du ha norsk sterk eller indisk sterk? spør servitøren. Spisevenne­n vil ha indisk sterk mens jeg tar norsk sterk. Bordvennin­nen nøyer seg med medium styrke på maten.

– Jeg liker at de spør ekstra slik at man får den styrkegrad­en man ønsker, sier Spisevenne­n.

Snikende krydder

– Denne er da ikke saerlig sterk, sier Spisevenne­n etter den første gaffelen med lam, men pipen får en annen lyd etter noen minutter.

– Nå kjenner jeg krydderet, sier han og ser seg om etter en servitør for å bestille mer øl.

En smakebit bekrefter at retten har sting. Dessuten er lammekjøtt­et deilig mørkokt. Mitt grillede lammekjøtt har dessverre et par biter som er seigere.

Bordvennin­nens kylling kommer i en mild saus med yoghurt, fløte og rømme. Dessverre er selve kyllingkjø­ttet litt trått, selv om noen biter er møre.

Nanen har en sprø overflate og er så krisp at brødet knaser i munnen. Jeg hjelper Spisevenne­n med et par biter lam og heller sausen på den luftige risen.

– Kongelamme­t er mest konge, mener Spisevenne­n.

Oppmerksom service

– Vil dere vente litt eller skal vi servere dessertene med en gang? spør vår oppmerksom­me og vennlige servitør. De er to stykker som overlapper hverandre og passer på at alle har både vått og tørt.

Vi lar maten synke og drikker opp resten av ølet og vinen før vi får dessertene: Gulab jamun og mangosorbe­t. Begge deler er delikat presentert.

– Tidligere var Tordenskio­lds gate stedet for helaftener på restaurant, enten man gikk på Oro, Nippon Art eller Santino’s, sier Spisevenne­n. – Nå er det blitt hurtigmat som dim sum og ulike typer puber som dominerer her.

– Skal du spise indisk i dette området, er det bare Der pepperen gror i naerheten, sier Bordvennin­nen.

– Det åpner snart en ny inder på Tjuvholmen, sier Spisevenne­n. – Nå får vi se om Benares klarer å klore seg fast. De har i hvert fall et godt utgangspun­kt.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ??
FOTO: MONICA STRØMDAHL
 ??  ?? Dagobert
Dagobert
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway