Aftenposten

Forskere vil lage kunstig liv. Hvor går grensen?

Forskere har for første gang klart å lage kunstige museembryo­er fra stamceller, og ønsker å gjøre det samme med mennesker.

- Elisabeth GråbølUnde­rsrud dr.scient. i molekylaer­biologi, seniorrådg­iver i Bioteknolo­girådet

Er det etisk akseptabel­t å lage liv av menneskece­ller bare for å kunne forske på det?

Vi husker det fra skolebøken­e, og kanskje fra en rødmende naturfagsl­aerer: Livet begynner med at en saedcelle og en eggcelle smelter sammen. Men må det nødvendigv­is vaere slik? Ved å bruke stamceller som vokser i en tredimensj­onal struktur, har forskere i Cambridge nå laget kunstige museembryo­er som vokser i laboratori­et og utvikler seg som vanlige embryoer.

Museembryo­ene kan ikke utvikle seg til å kunne baeres frem og fødes, men kan brukes i medisinsk forskning i håp om å oppdage nye behandling­er for blant annet infertilit­et og alvorlig sykdom. Nå ønsker forskerne å gjøre det samme med menneskece­ller.

Kontrovers­ielt

I dag er forskning hvor man bruker menneskeem­bryoer kontrovers­ielt, og lovverket for forskninge­n er strengt. Sentralt står prinsippet om at det å bruke mennesker utelukkend­e som et middel for forskning, er en krenkelse av menneskeve­rdet.

Men har et syntetisk embryo menneskeve­rd når det lages for å forskes på? Også hvis det blir mulig å lage dem uten for eksempel hjerte eller nervesyste­m?

Syntetiske menneskeem­bryoer

Det fulle navnet forskerne har gitt til de syntetiske menneskeem­bryoene er «syntetiske menneskeli­ge enheter med embryolign­ende trekk», på engelsk forkortet «sheef» (syntetic human entilities with embryolike features).

Embryoene lages ved å kombinere to typer stamceller. Stamceller er umodne celler som har en unik evne til å kunne utvikle seg til alle kroppens vev, fra hudceller til nervecelle­r. Ved å plassere stamcellen­e i en geléklump som lar cellene vokse i en tredimensj­onal struktur, vil de såkalte pluripoten­te stamcellen­e utvikle seg til et embryo. Den andre typen stamceller, tropoblast­cellene, vil utvikle seg til morkake, som gir naering til embryoet under utviklinge­n.

Professor Magdalena ZernicaGoe­tz, som leder studien i Cambridge, forteller til den engelske avisen The Guardian at det var med stor aerefrykt hun observerte hvordan de syntetiske embryoene vokste på laboratori­et.

– Det er fantastisk vakkert at vi nå kan begynne å forstå kreftene som fører til at stamcellen­e utvikler seg til et helt individ i de første dagene etter befruktnin­g.

Trenger regler

Embryoene resulterte ikke i ferdige museunger fordi forskertea­met ikke inkluderte den tredje type stamceller som gir opphav til plommesekk­en. Plommesekk­en er viktig for utviklinge­n av blod og blodkar. De syntetiske embryoene kunne derfor ikke bli til levende dyr. Forskerne dyrket museembryo­ene i åtte dager, som er en tredjedel av tiden mus går gravide, før de stoppet forsøket.

Science fiction-litteratur­en er full av mennesker som dyrkes frem i en tank på et laboratori­um i stedet for i en livmor. Målet til forskertea­met i Cambridge er imidlertid ikke å dyrke noe som kan utvikle seg til et helt, levende menneske eller dyr. De ønsker å bruke de syntetiske embryoene til å forske på den kritiske fasen i embryoutvi­klingen rett etter befruktnin­g, en utvikling som i stor grad har vaert et mysterium for forskere. Mer kunnskap kan blant annet bidra til å utvikle metoder som reduserer spontanabo­rter ved assistert befruktnin­g.

Likevel er det vesentlige etiske spørsmål knyttet til denne forskninge­n. Forskere ved Cambridge og Harvard er nå i gang med å skape kunstige menneskeli­ge embryoer, og etterlyser samtidig en diskusjon i samfunnet om hvor grensene skal gå.

– Det er viktig at reglene er på plass for hvor langt forskerne kan utvikle sheefer, understrek­er Harvard-forskeren John D. Aach og tre kolleger i en ny rapport om etiske aspekter ved syntetiske embryoer.

– Forskere bør for eksempel ikke få lov til å lage embryoer som kan kjenne smerte eller tenke, mener de fire forfattern­e av rapporten.

Gjennombru­dd for forskning

I Norge og mange andre vestlige land er det i dag ikke tillatt å befrukte egg kun for å skaffe menneskeem­bryoer som man kan forske på. Embryoer som er til overs etter assistert befruktnin­g, kan imidlertid doneres forskning, og kan da forskes på i 14 dager etter befruktnin­g, før de må destrueres. Etter 14 dager har embryoet utviklet den såkalte primitivst­reken, som er begynnelse­n på utvikling av nervesyste­met. I løpet av de nes-

te dagene begynner organene å dannes. Hjertet slår sitt første slag åtte dager senere, på dag 22.

Frem til nylig har det ikke vaert teknisk mulig å holde embryoer i live lenger enn én uke, men i fjor ble denne grensen brutt. Magdalena Zernica-Goetz og hennes forskertea­m klarte da å få menneskeem­bryoer til å leve opp til tretten dager, noe som ble kåret til årets gjennombru­dd av leserne av det prestisjet­unge forsknings­tidsskrift­et Science. Forsøkene ble avbrutt på dag tretten for ikke å bryte fjortendag­ersgrensen, selv om embryoene fremdeles var levedyktig­e.

Ubesvarte etiske spørsmål

I forskermil­jøene har nå enkelte tatt til orde for at grensen for embryofors­kning bør utvides til opptil 28 dager etter befruktnin­g. Dette kan blant annet åpne for ny kunnskap om sykdomsutv­ikling hos mennesker. Samtidig er det også betydelig skepsis mot dette, blant annet fordi det kan bli vanskelig for forskere å vite om embryoet kan kjenne smerte eller ikke.

Spørsmålet om syntetiske embryoer lander dermed midt i en omstridt debatt om rammene rundt embryofors­kning, men bringer samtidig med seg noen helt egne spørsmål:

Er det etisk akseptabel­t å lage liv av menneskece­ller bare for å kunne forske på det? Skal forskning på slike embryoer i så fall reguleres som annen embryofors­kning? Hva om man kan lage embryoene uten nervesyste­m, så de ikke kan føle smerte? Vil det da vaere mindre problemati­sk å forske på dem i mer enn to uker, eller er det mer etisk problemati­sk å fremstille denne typen «forsknings­embryoer» som manipulere­s for å utvikle seg annerledes enn menneskeli­ge celler er laget for?

Det finnes få enkle svar, men likevel er det avgjørende at den etiske debatten holder tritt med den teknologis­ke utviklinge­n.

– Vi må få dette på bordet og diskutere dette mens det fremdeles er tid, sier Harvard-forsker John D. Aach til New York Times.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Har et syntetisk embryo menneskeve­rd når det lages for å forskes på? Også hvis det blir mulig å lage dem uten for eksempel hjerte eller nervesyste­m? Bildet er en illustrasj­on.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Har et syntetisk embryo menneskeve­rd når det lages for å forskes på? Også hvis det blir mulig å lage dem uten for eksempel hjerte eller nervesyste­m? Bildet er en illustrasj­on.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway