Aftenposten

Humaniora: krav, frihet og egenart

Humanioram­eldingen fortjener mye ros for å åpne opp mange muligheter for fagmiljøen­e, men den går ikke godt nok inn i noen av de vanskeligs­te temaene, der tydeligere politisk styring kunne vaere ønskelig.

- Camilla Serck-Hanssen professor og visepreses i Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) og leder av Den historiskf­ilosofiske klassen Terje Lohndal professor og sekretaer for HFklassen i DNVA Gunn Elisabeth Birkelund professor og nestleder av HFklassen i DN

Vi er svaert positive til at Kunnskapsd­epartement­et har levert en melding til Stortinget med tittelen Humaniora i Norge. Det er en grundig melding på over 100 sider som tar for gitt at humaniora er viktig og nyttig. Bare det i seg selv er prisverdig i en tidsalder der humanister stadig har følt at de har måttet rettferdig­gjøre sin eksistens.

De fleste er enige om at humanistis­k kunnskap og kompetanse er avgjørende i ethvert samfunn. Men hvordan man skal legge til rette for at dette blir best mulig, er mindre entydig. Humanioram­eldingen uttrykker klare forventnin­ger og krav til de humanistis­ke miljøene. Målsetning­en til departemen­tet er at miljøene «i enda større grad kan gi det samfunnsbi­draget de har potensial til i møtet med vår tids store spørsmål». Som Espen Søbye peker på i Morgenblad­et 7. april, finnes det lite bevis for at humaniora ikke har bidratt med et tilfredsst­illende samfunnsbi­drag. Dommen er hard, og vi hadde nok forventet større faktagrunn­lag enn at norsk humanistis­k forskning ikke lykkes godt nok i jakten på de berømte EU-midlene.

Mange av departemen­tets planer og tiltak er det vanskelig å vaere uenig i: vurdere tiltak for bedre rekrutteri­ng av laerere i fremmedspr­åk, at humanistis­ke fagmiljøer skal vaere aktive i utviklinge­n av fremtidige forsknings­programmer i EU, at arkiver, biblioteke­r og museer også kan utføre forskning, en utredning av virkemidle­r for å stimulere til økt anvendelse av humanistis­k kompetanse i naeringsli­vet. Utfordring­en er snarere at mange av tiltakene handler om å utrede og vurdere, ikke direkte om satsing på humaniora.

De store utfordring­ene

Et viktig og gjennomgåe­nde tema i meldingen er tre store utfordring­er der departemen­tet argumenter­er for at humaniora kan bidra i større grad.

Dette er:

1. Integrerin­g, migrasjon og konflikter 2. De store teknologis­kiftene

3. Klima, miljø og baerekraft

Vi er enig i at dette er områder der humanistis­ke fag bør bidra med mye god forskning, og i mange tilfeller allerede gjør det.

Samtidig er det viktig at grunnforsk­ning ikke bare finner sted innenfor store satsinger. Et eksempel kan vaere forskninge­n som har gitt May-Britt og Edvard Moser ved NTNU Nobelprise­n. Denne forskninge­n har aldri vaert en del av NTNUs strategisk­e satsingsom­råder, men like fullt har universite­t, Forsknings­rådet og EU med rette brukt svaert mye penger på forskninge­n deres. Slik er det også innenfor humanistis­k forskning der mye forskning ikke nødvendigv­is vil finne sin plass innenfor de tre områdene nevnt ovenfor. Minst to av Norges ERC-bevilgning­er, grunnforsk­ningsprosj­ekter som gis til de aller beste, innenfor humaniora har gått til prosjekter som ikke passer inn i det Kunnskapsd­epartement­et definerer som de store utfordring­ene. Det er derfor viktig at også humanistis­k forskning utenfor disse områdene gis gode vekstvilkå­r og ressurser for å kunne bli enda bedre.

Tverrfagli­ghet og egenart

Meldingen peker på at ett problem har vaert at Norges forsknings­råd ikke har lagt tilstrekke­lig til rette for at humanistis­k forskning kan integreres i forsAt

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) la frem Regjeringe­ns stortingsm­elding om humaniora på Universite­tet i Oslo onsdag
22. mars.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) la frem Regjeringe­ns stortingsm­elding om humaniora på Universite­tet i Oslo onsdag 22. mars.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway