Aftenposten

Imøtegåels­e

-

å imøtegå er det motsatte av å imøtekomme, skulle vaere like innlysende som at ‘å komme’ oftest er det motsatte av ‘å gå’: «Han gikk, men etter noen timer kom han tilbake.» For å uttrykke seg filosofisk:

Det er to helt ulike retningsva­lg. For Dagens Naeringsli­v ble dette vrient 6. april, i en forhåndsbe­traktning om det første toppmøtet mellom Kinas og USAs statsoverh­oder, Xi Jinping og Donald J. Trump. Et intervjuob­jekt var sitert slik: «Jeg tror Xi ville vaere villig til å imøtegå Trump på noen områder innenfor handel i bytte med politiske fordeler.» Denne versjonen forekom ikke bare i brødtekste­n, men også i en egen ramme. Dette kan kalles forventnin­gsjournali­stikk; det er så vanskelig å finne ut hva som har skjedd, men alle synes å vite hva som vil skje.

Det var en professor som var intervjuet. Når han ikke kåres til medlem av professorg­ruppen, er det ikke alene fordi det begynner å bli tett befolket der. Det er tenkelig at han er sitert feil, og under enhver omstendigh­et burde avisen ha rettet opp utsagnet. Av sammenheng­en fremgikk det nemlig klart at eksperten regnet med at det kinesiske statsoverh­odet ville komme Trump i møte, altså si seg enig med ham i noen spørsmål. Å imøtegå en forhandlin­gspartner betyr å argumenter­e mot hans synspunkte­r, si seg uenig. Hvis man er imøtekomme­nde, viser man derimot vilje til å godta, eller man sier seg enig i, motpartens synspunkte­r.

Det kan jo tenkes at det er uttrykksmå­ten på enkelte afrikanske språk som har slått igjennom her. På de fleste vestlige språk sier vi helst at tiden går. Som «forventnin­gsjournali­ster» er afrikanere muligens mer opptatt av fremtiden, og da blir det mer naturlig å si at tiden kommer.

Mandag 10. april fulgte nettavisen E 24 pent opp med denne overskrift­en, uten en eneste professor i naerheten: «Kina vil imøtegå USA for å unngå handelskri­g.»

 ?? Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway