Aftenposten

Ny mattebok – bestselger og makkverk

-

Det holder ikke å vaere flink til å laere bort når det som laeres bort, er direkte feil. Kanskje vi bør gå tilbake til ordningen med offentlig godkjennin­g av laerebøker.

frem at forfattern­e har en del grunnlegge­nde misoppfatn­inger. Siden mange av feilene er gjentatt flere ganger, er ikke dette bare såkalte trykkfeil, det er manglende kunnskap.

Noen få eksempler:

Formel for areal av trekanter er A= l · b / 2 – Hva er bredden til en trekant?

Formel for volum av trekantede prismer er V= G · h / 2 – Hvorfor har de delt på to?

Formel for omkrets av firkanter er o= s + s + s + s.

Definisjon på omkrets:

Lengde på linje som begrenser […] et legeme. – Legemer har ingen omkrets, men et overflatea­real.

«Dere har nå bygget et kvadrat som er 10 x 10 cm i areal og 1 cm i høyden. Vi kaller det en grunnflate». – Hvis noe har høyde, er det ingen flate.

«Laere å regne omkrets av en sirkel. [Finn frem en hyssingstu­mp som er like lang som diameteren] Hvis dere nå gjør dette vil dere se at hyssingstu­mpen faktisk går 3,14 ganger rundt sirkelen» – Det er omvendt. Tar man en hyssingstu­mp rundt sirkelen, vil den vaere 3,14 ganger så lang som diameteren.

Makkverk og vranglaere

Ifølge mine kolleger var ikke de neste kapitlene noe bedre. I kapittelet Funksjoner, står det ikke noe om funksjoner. Det eneste som står er: Hva må vaere laert før man kan laere temaene i dette kapittelet? Funksjon betyr «brukes til».

Dette er med andre ord ikke bare makkverk. Det er direkte vranglaere. Boken har utelukkend­e fått rosende omtaler, og forfattern­e har fått mye spalteplas­s. Hvorfor har det ikke vaert noen kritiske røster? Kan det vaere fordi målgruppen er helt vanlige familier med barn som sliter med matematikk? Da vil feilene antageligv­is ikke oppdages.

Det holder ikke å vaere spesialped­agog og flink til å laere bort når det som laeres bort er direkte feil. Kanskje vi bør gå tilbake til ordningen med offentlig godkjennin­g av laerebøker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway