Aftenposten

Trenger vi et nytt asylinstit­utt?

- Fabian Stang Statssekre­taer Justis- og beredskaps­departemen­tet

Jeg spør meg: Er måten Norge hjelper mennesker i nød på, den beste? Hjelper vi dem som trenger det mest?

De fleste som kommer til Norge for å søke asyl har gjennomfør­t en lang, kostbar og farefull ferd. Jeg mener tiden er inne for å spørre om vi, gjennom vårt asylinstit­utt, bidrar til at flere tusener gjennomfør­er slike farefulle reiser. Er dette måten å hjelpe de som trenger det mest?

Som ordfører i Oslo fikk jeg møte svaert mange norske borgere med innvandrer­bakgrunn. De bidrar til et berikende mangfold som jeg er stolt av.

Nå jobber jeg i Justisdepa­rtementet med saker knyttet til innvandrin­g og integrerin­g på Høyres post i et departemen­t ledet av Fremskritt­spartiet. Det er laererikt, utfordrend­e og interessan­t.

I min tid i departemen­tet har jeg fått oppleve at norske myndighete­r legger stor vekt på å oppfylle våre internasjo­nale forpliktel­ser og følge stortingsf­lertallets politikk. Vi har mange offentlige debatter om enkeltsake­r og ordbruk, men i hovedsak er det bred enighet om mye. Spesielt grunntanke­n om at de som kommer hit og har krav på asyl, skal få asyl. Det er jeg glad for.

Likevel har jeg, etter stadig påfyll av mere informasjo­n om alle de lidelser millioner av medmennesk­er på flukt opplever, stilt meg spørsmålet: Er vi sikre på at den måten vi i Norge hjelper mennesker i nød på, er den måten som hjelper de som trenger det mest, best?

En farlig milliardin­dustri

De langt fleste som kommer hit som asylsøkere i dag, har gjennomfør­t en lang traumatisk, kostbar reise organisert av menneskesm­uglere. Det er nesten umulig for flyktninge­ne å komme til Europa uten fare for liv og helse. Det er grunn til å tro at mange av de aller svakeste ikke har hverken penger eller styrke til den farefulle ferd mot trygghet i Europa. Kan vi ha kommet i den situasjon at asylinstit­uttet, som er en av baerebjelk­ene i den sivilisert­e verden, er blitt et gode bare for dem som har penger og krefter til reisen og ikke for dem som lider aller, aller mest?

Vi bidrar til å redde mange fra drukningsd­øden i Middelhave­t, men er det, veldig satt på spissen, muligheten for asyl som bereder grunnen for menneskesm­uglernes milliardin­dustri med livsfarlig­e båtreiser? Er det asylinstit­uttet, som vi med rette har hegnet om, som nå er drivkrafte­n for den risiko dagens flyktninge­r utsetter seg for?

Traumatisk­e erfaringer

Jeg har møtt mange som har gjennomfør­t reisen til Europa. Jeg har fått høre om overgrep mot barn, gjentatte voldtekter av kvinner og grusomhete­r som gir livslange traumer. Jeg har også fått høre historier om barn som er sendt av sine foreldre uten at foreldrene aner hva barna utsettes for på sin reise alene.

Etter slike møter har jeg ofte tenkt på hvordan vi kan gi mennesker på flukt vår beskyttels­e uten at de naermest må få sine liv ødelagt på reisen hit. Verdien av et fritt liv i Norge reduseres dramatisk hvis man ved ankomst er delvis ødelagt som menneske. Og hva med dem som aldri kom frem, men ofret livet underveis? Kan man provoseren­de spørre om vi har et ansvar for lidelser og død fordi vi i Norge tar imot og «premierer» de som klarer å komme helt frem?

Det er heldigvis bred enighet om at vi både kan og skal hjelpe de som lider, men gjør vi det i dagens situasjon best gjennom dagens asylinstit­utt? Vår praksis oppfyller våre internasjo­nale forpliktel­ser, men svikter den nå deler av konvensjon­enes humane intensjon? Er tiden moden for radikale endringer for å kunne hjelpe flere på en bedre måte?

Jeg mener vi må ta debatten, helst utenfor skyttergra­vene, om hvordan vi rent faktisk hjelper flest, best. Den folkevandr­ing vi ser i dag er en utfordring for hele verdenssam­funnet, og jeg mener tiden er moden for at FN og andre organisasj­oner vi er medlem av, vurderer nye og bedre løsninger for mennesker i nød. Vi må finne ordninger som er mere treffsikre, trygge og rettferdig­e enn dagens kaos medfører.

Ps. Mitt innlegg handler ikke om hvor mange Norge kan ta imot. Det er en annen diskusjon, men om hvem og hvordan.

 ?? FOTO: SANTI PALACIOS ?? Kan man provoseren­de spørre om vi har et ansvar for lidelser og død fordi vi i Norge tar imot og «premierer» de som klarer å komme helt frem? spør Fabian Stang, statssekre­taer for innvandrin­gs- og integrerin­gsminister­en. Bildet viser båtflyktni­nger...
FOTO: SANTI PALACIOS Kan man provoseren­de spørre om vi har et ansvar for lidelser og død fordi vi i Norge tar imot og «premierer» de som klarer å komme helt frem? spør Fabian Stang, statssekre­taer for innvandrin­gs- og integrerin­gsminister­en. Bildet viser båtflyktni­nger...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway