Aftenposten

Nødvendige sanksjoner

- Marit Berger Røsland Statssekre­taer Utenriksde­partemente­t Vigdis Dahlseide Grefsenbeb­oer Runar Iversen Oslo

Styreleder i Norsk-russisk handelskam­mer Liv Monica Stubholt reflektere­r i Aftenposte­n 18. april over hvordan sanksjoner virker i praksis. Jeg setter pris på Norsk-russisk handelskam­mers innsats for handel og samarbeid med Russland. Men innlegget etterlater mange spørsmål om Norsk-russisk handelskam­mers syn på gjeldende restriktiv­e tiltak. I en tid hvor vi må stå tydelig opp for internasjo­nale rettsnorme­r sender dette et uheldig signal.

Norge har i dag sanksjoner og restriktiv­e tiltak mot 25 ulike land. Målrettede, økonomiske sanksjoner og tiltak er blitt et vanligere virkemidde­l når det internasjo­nale samfunn skal håndtere trusler mot fred, sikkerhet og rettsorden. For et lite land med en åpen økonomi er dette svaert viktig.

I innlegget skriver Stubholt at «Handelskam­meret vil igjen oppfordre begge land til å engasjere seg diplomatis­k for å gi grunnlag for å trappe ned sanksjoner, (...)». Mener Handelskam­meret at Norge og Russland har et likestilt ansvar for å skape et grunnlag for å trappe ned de restriktiv­e tiltakene?

Det er grunn til å minne om hvorfor de restriktiv­e tiltakene er innført og hva som skal til for at de trappes ned. Norge står sammen med en bred gruppe allierte og partnere i reaksjonen på Russlands folkeretts­brudd i Ukraina. De restriktiv­e tiltakene gjelder Ukrainas territorie­lle integritet, suverenite­t, uavhengigh­et og stabilitet. Kjernen er internasjo­nal lov og rett. Norge har fordømt Russlands ulovlige anneksjon av Krim og Sevastopol. Videre gir Russlands opptreden i Øst-Ukraina fortsatt grunn til dyp bekymring.

Det er Russland som sitter med nøkkelen til en løsning på konflikten i Ukraina og en avvikling av de restriktiv­e tiltakene: Minsk-avtalenes forpliktel­ser må gjennomfør­es i praksis. Russland har ikke etterkomme­t de krav det internasjo­nale samfunn har stilt, blant annet om umiddelbar og fullstendi­g uttrekking av alt militaert materiell og personell fra ukrainsk territoriu­m.

Stubholt skriver at det knyttes mye moral til spørsmålet om sanksjoner. Og ja, et slikt sterkt virkemidde­l brukes aldri uten at det er gode grunner for det. I dette tilfellet for å sikre etterlevel­se av internasjo­nale normer for fred og sikkerhet. Naturen manifester­er seg nå ellevilt på nedre Grefsen, og fuglene kvitrer.

Det er derfor surrealist­isk at på de små, grønne teigene som er igjen, har kommunen bestemt at strøket skal «fortettes helhetlig», selv om det ikke er mye igjen å fortette. Salg er såkalt frivillig, men det står «ikke til salgs» på annethvert hus på nedre Grefsen. Vi spør hvordan politikern­e da skal få til en helhetlig utbygging – uten å få svar.

P. von Hall (H) sa i Aftenposte­n 10. april at hennes parti har fremmet forslag om å redusere fortetting i småhusområ­der. Ellers er det bare C. Wilhelmsen (FrP) som har forsvart oss!

Byråd H. Marcussen sa i Aftenposte­n 2. april at «ingen behøver å ha angst». Hva tror hun folk på Grefsen har hatt siden februar 2016, da trusselen mot vårt nabolag tilfeldig ble kjent?

Nå skal folk få «medvirke». Det må bety reell innflytels­e og ikke bare talemåter, slik at vi får muligheten til å verne om våre eiendommer og hjem. Med snedige grep kan man angripe grunneiere, som blir forsvarslø­se mot «makten» og utbyggerne.

Ødelegg ikke gode lokalsamfu­nn og skap ikke Oslo om til en blokk-by. Folk med byutviklin­gsideer om høyt, tett og «bymessig» bor ofte i egne hus i landlige omgivelser.

Befolkning­sveksten avtar, boligbyggi­ngen øker, og selvkjøren­de, utslippsfr­ie busser kommer snart. Hvorfor da plassere folk i høyden tett på en forurensen­de trafikkmas­kin og samtidig ødelegge livet til de som bor der fra før? Byrådslede­ren vil ikke forby tigging i Oslo. Han gjør naermest narr av dem som foreslår noe slikt. Hans løsning er mer politi for «å ta de kriminelle bakmenn», hvilket i praksis betyr at intet vil bli gjort med et akutt problem.

I likhet med Aftenposte­n, finner han ikke NRKs grundige dokumentas­jon om sammenheng­en mellom tigging og kriminalit­et overbevise­nde nok til å gjøre noe med dette umiddelbar­t.

Politiets soleklare anbefaling om et forbud neglisjere­s.

De såkalt «bostedsløs­e tilreisend­e» har et livsmønste­r som til de grader går på tvers av regelverke­t i et gjennomreg­ulert samfunn. Det etableres leire på steder hvor det er ulovlig for andre. Vi har sett en hemningslø­s forsøpling og et forferdeli­g griseri i byens parker og naere skoger. Barnehager og turgåere har måttet endre sine aktivitete­r.

På Karl Johan blir vi nedrent av magasinsel­gere. En rolig stund på en benk forstyrres uavlatelig. Langs uteserveri­ngene virrer det av tiggerkopp­er.

Er det slik vi vil ha det? Skal dette «lykkelande­t» bare godta dette?

God sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway