Aftenposten

Forfølger fortiden oss samer?

- Ellen Inga O. Haetta Rektor ved Samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole i Kautokein

Storsamfun­nets oppgjør med fornorskni­ngen førte til at Sametinget ble opprettet og at samisk kultur og tradisjon ble trygget. Men det er fortsatt mye ugjort.

Jeg har med undring lest Sametingsp­resident Vibeke Larsens kronikk i NRK Ytring Kongens unnskyld er ikke nok den 12. april. Hun kritiserer regjeringe­n for å ikke ville oppnevne en granskings­kommisjon om fornorskni­ngen av samene. Hun beskriver det vi allerede vet om fornorskni­ngen, blant annet at samisk språk ble forbudt i skolen og samiske barn måtte bo på internat.

Det er et mørkt kapittel i Norges historie, det er de fleste av oss enige om. Hun skriver videre at for det samiske folket handler det om å bearbeide århundrer med undertrykk­else. Jeg stiller meg spørrende til det, både til hvordan en sannhetsko­mmisjon skal kunne gi et bilde av situasjone­n til samer på 1800-tallet, og til hvordan en kommisjon skal kunne bearbeide konsekvens­ene av fornorskni­ng. Vi må også spørre oss om en slik kommisjon vil tilføre noe nytt til det viktige arbeidet vi gjør med samepoliti­ske saker.

Oppgjør med fornorskni­ng

Sametingsp­residenten trekker, som flere andre, en sammenlign­ing med forholdene i Canada. Der har riktignok en sannhetsko­mmisjon, men med et mye mer spisset mandat, den har sett på konsekvens­er av at barn ble plassert på internat. Med kjennskap til forholdene i Canada, forundrer det meg at sametingsp­residenten sammenlign­er fornorskni­ngen med de forhold som rådet i Canada mot urbefolkni­ngen der.

Det er riktig at det har pågått en fornorskni­ng, der om er det ingen tvil. Storsamfun­nets oppgjør med fornorskni­ngen førte til at Sametinget ble opprettet, vi fikk en egen grunnlovsp­aragraf, konsultasj­onsavtale mellom sentrale myndighete­r og Sametinget, egne samiske laereplane­r og en individuel­l rett til opplaering i samisk språk, for å nevne noe.

Alt dette er en del av samepoliti­kken i Norge og er gjort for at den samiske folkegrupp­en kan trygge og utvikle samisk språk, kultur og samfunnsli­v. Så kan man alltid spørre seg om det blir gjort nok?

Jeg mener vi må gjøre mer i tiden som kommer, blant annet i reindrifts­politikken, arbeidet for samiske språk og utdanning for samiske barn og unge. Jeg mener at vi samer ikke er tjent med å dvele ved fortiden, men heller løfte blikket og vaere med på å forme fremtidens samiske samfunn for kommende generasjon­er.

Samepoliti­sk samarbeid

Det kan tenkes at jeg har en annen bakgrunn enn sametingsp­residenten og ikke har opplevd fornorskni­ngen like sterkt som sametingsp­residenten og mange kystsamisk­e samfunn. Jeg har stor respekt for det, og at det oppleves vondt å ha blitt fratatt sitt samiske språk. Jeg tror vi som jobber samepoliti­sk kommer lengst dersom vi med våre ulike erfaringer står sammen og samarbeide­r for at samiske språk skal videreutvi­kles.

Jeg ønsker å vaere bidragsyte­r til at kommende generasjon­er får det bedre enn jeg hadde i min oppvekst. Jeg vil ikke bringe den smerten jeg opplevde som følge av fornorskni­ngen til fremtidige generasjon­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway