Aftenposten

Norsk jernbane moderniser­es

- Sverre Kjenne Konserndir­ektør for Digitalise­ring og teknologi i Bane NOR

Journalist Sveinung Berg Bentzrød skriver 18. april om risiko forbundet med å skifte signalsyst­em i jernbanen. Artikkelen baserer seg på analyser av historiker Helge Ryggvik.

Signalsyst­emene i Norge er basert på teknologi som var moderne på 1950-tallet. Det er ikke lenger mulig å finne leverandør­er av reservedel­er, og tilgangen på kompetanse er begrenset. Det er altså et akutt behov for fornyelse.

Det er alltid en risiko forbundet med omfattende teknologis­ke endringer. For den norske jernbanen er det dog en betydelig større risiko forbundet med ikke å gjøre noe. Tiden har løpt ut for de gamle løsningene.

ERTMS (European Rail Traffic Management System) er utviklet i EU for å unngå at hvert land har sin egen standard. Det skal sikre en fungerende leverandør­industri og muliggjør å kjøre tog fra Italia til Narvik med samme utrustning i toget. Hvert land i EU har en bindende utrullings­plan for ERTMS. Det er fordeler med ERTMS som går på at jernbanens infrastruk­tur forenkles. Blant annet fjernes lyssignal. Ulempen er at togene må bygges om.

Den norske regjering har bedt Bane NOR følge EU-direktiv ved å fornye til ERTMS. Dette er i samsvar med tilsvarend­e beslutning­er i andre europeiske land. Fornyelses­behovet i Norge setter agendaen for ERTMS-utrullinge­n.

I august 2015 ble første ERTMS-linje i Norge satt i drift mellom Sarpsborg og Ski. Dette represente­rer et fremskritt fra morsesigna­ler til moderne programvar­e. Bane Nor hadde utfordring­er i perioden september 2015 til april 2016. Det var ny infrastruk­tur, tog ble bygget om og ny kompetanse skulle laeres. Bane NOR beklager ulemper for de reisende. Siden juni 2016 har driften vaert god. Ytterliger­e forbedring­er er gjort, og linjen fremstår nå med meget god driftsstat­istikk.

Jernbanen fornyes nå med moderne teknologi. Bane NOR har vilje og kraft til å levere på denne krevende oppgaven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway