Aftenposten

Norsk ytringsfri­het ofres på antirasism­ens alter

-

totalt under press fra totalitaer islamistis­k makt.

Frykten stanser likebehand­ling

Frykten som stoppet oss fra å likebehand­le islamsk kultur og profiler, i likhet med kristne, fikk fotfeste blant oss. Når man ser bilder av mennesker drept på grunn av deres strekfigur­er, andre forsøkt myrdet grunnet deres romaner, norske flagg brent i gater og ambassader stormet, er det kanskje ikke så rart.

Det blir uten rot i virkelighe­ten å forvente at hver en menig mann i gaten skal ta kampen mot autoritaer­e krefter som ønsker å stikke kjepper i samfunnshj­ulene, men fra våre politikere burde det vaere en selvfølge.

I motsetning til datidens folkevalgt­e regjering turte noen, som blant andre redaktøren for det som den gang het Magazinet, Vebjørn Selbekk, å stå ute i stormen da den herjet for fullt. Den norske utenriksmi­nisteren, Arbeiderpa­rtiets nåvaerende leder Jonas Gahr Støre, krøp derimot inn i sitt lune skall, og i ren feighet unnskyldte han de støtende tegningene som norske redaktører hadde publisert faksimiler av. Han, og de andre som skulle vaere ytringsfri­hetens voktere, kapitulert­e i diplomatie­ts og karrièredr­ivets navn.

O’ som vi kalte oss Charlie!

Da ni mennesker fra Charlie Hebdo-redaksjone­n ti år senere ble henrettet av islamister i sine egne kontorer i Paris, reagerte den nye regjeringe­n på riktig vis med fordømmels­e og ved å kalle det et angrep mot ytringsfri­heten. Endelig gikk det opp et lys om at en av våre viktigste verdier var under angrep og at en politisk ideologi fra fremmed hold prøvde å kontroller­e hva vi skulle få si i våre egne land, våre egne aviser.

O’ som vi kalte oss Charlie! O’ så godt det var, det å vaere verdensmes­tere! Dessverre deltok vi bare i et spill for galleriet. Bak vår selvhyllen­de og selvsikre fasade stivnet blekket som skulle ytre det som ikke skal ytres. Siden den gang har få turt å følge Charlies fotspor, og de som våger det blir fort malt med feighetens pensel – nettopp den som svartmaler og tier.

For det er nemlig sånn at kontrovers­iell tale er uglesett i Norge: Ikke bare av liksom-Charlier, men også av Norges lover. Selv om den velkjente «blasfemipa­ragrafen» endelig er fjernet fra og med 2015, lever den i praksis videre gjennom «rasismepar­agrafen».

Rasismepar­agrafen bestemmer at «hatefulle ytringer» basert på noens religion, nasjonalit­et, hudfarge eller seksualite­t kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre år. Det er altså snakk om hatefulle meninger, ikke trusler. Problemet med dette er at loven kan tøyes til å straffe mennesker hvis ytringer strider imot flertallso­pinionen.

Stå imot fristelsen til å straffe

Legitim kritikk av islam kan straffes som et brudd på loven. I moderne Norge har ikke dette skjedd enda, men at det er en juridisk mulighet er grunn nok til bekymring. Og selv om rasismepar­agrafen bare har felt noen få mennesker de siste årene, er en slik lovgivning uforenlig med et land som skal tillate borgerne å ytre upopulaere meninger fritt og uavhengig av andres hårsårhet. Det er verdt å nevne at selv om jeg kan vaere, og som oftest er, totalt uenig med rasistiske eller antireligi­øse ytringer, vil jeg fortsatt ikke forby dem. Bad speech bekjempes effektivt av good speech, ikke forbud!

Hvis ikke vi fjerner alle lover som forbyr trusselfri­e ytringer, er jeg redd for at vi sakte, men sikkert ofrer ytringsfri­heten på antirasism­ens alter. De mest avskyelige og ytterliggå­ende mennesker kan få en til å miste troen på reell ytringsfri­het, men vi må forholde oss sterke! Stå imot fristelsen til å sensurere og straffe ytringer! Vi oppnår ikke ytringsfri­het ved å kalle oss selv Charlie. Det gjør vi derimot når lovverket endres til å vaere Charlie verdig.

 ?? FOTO: REUTERS/YOAN VALAT/POOL/NTB SCANPIX ??
FOTO: REUTERS/YOAN VALAT/POOL/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway