Aftenposten

Øystein Randulf Simonsen

- Odd-Arne Olsen, Odd Arne Rognli, Leif Sundheim

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at Øystein Simonsen døde 5. april etter lang tids sykdom, naer 79 år gammel. Med hans bortgang har vi mistet en av våre mest betydnings­fulle ledere av norsk landbruksf­orskning i moderne tid.

Øystein var født i Lavangen i Troms og ble utdannet sivilagron­om ved Norges landbruksh­øgskole (NLH) i 1964. Etter studiene arbeidet han først som vitenskape­lig assistent ved to av statens forsknings­stasjoner (SFL), Fureneset og Saerheim (nå del av Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO), før han ble forsker ved institutt for genetikk og plantefore­dling ved NLH fra 1970. Han var forsøksled­er ved SFL Vågønes i Bodø i perioden 1976 til 1979 og ble dr.agric. ved NLH i 1977.

Øystein viste tidlig interesse for og evne til strategisk og organisato­risk arbeid. Som sekretaer for Nordbø-utvalget (Landbruksd­epartement­et) og leder av utredninge­r og utvalg i Norges landbruksv­itenskapel­ige forsknings­råd (NLVF) på 1970-tallet var han sentral i å legge premisser for samordning, styrking og utvikling av norsk landbruksf­orskning. Han var forsknings­sjef for det store landsomfat­tende NLVFforskn­ingsprogra­mmet for grovfôrfor­skning fra 1979 til 1985, før han i 1986 tok fatt på oppgaven med å utvikle og senere lede Bioteknolo­giprogramm­et i landbruket. Bioteknolo­giprogramm­et har vaert avgjørende for utvikling av moderne landbruksr­elatert forskning av høy internasjo­nal standard.

Øystein ble senere forsknings­sjef og leder i SFL og forsknings­direktør i Plantefors­k (SFL og Statens plantevern) fra opprettels­en i 1995 til han pensjonert­e seg i 2003. Han var kunnskapsr­ik, ofte direkte i sin nordnorske talemåte, men varm og omsorgsful­l. Vi takker for alt han har betydd for våre fagmiljøer. Våre tanker går til familien, som har mistet en kjaer ektemann, far og bestefar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway