Aftenposten

Kjell Aaserud

- Ole N. Hoemsnes

Det tynnes i rekken av journalist­er som begynte sin karrière i pressen like etter andre verdenskri­g. Midt i påskeuken, 12. april, gikk vår kollega gjennom mange år, Kjell Aaserud, ut av tiden. Han ble 93 år gammel. Med ham er en markant naeringsli­vsjournali­st, av den gamle skolen, borte.

Kjell Aaserud begynte som journalist i Morgenpost­en i 1946. Der gjorde han seg fort gjeldende som en allsidig og aktiv medarbeide­r. I 1957 kom han til Aftenposte­n, som ble hans yrkeshjem i over 30 år. Av og til spøkte han med at han hadde to hjem, et hjemme hos kona i Drammen, og det andre var hos «tanta i Akersgaten». Det var i de årene han var medarbeide­r i avisens naeringsli­vsredaksjo­n, som den gang var en stor avdeling i Aftenposte­n med over 20 medarbeide­re, at Kjell utfoldet seg på hele feltet i naeringsli­vsjournali­stikken.

Han favnet hele feltet. Det ble ikke levert en turbin fra Kvaerner, ikke et hus fra Moelven Bruk, ikke et tømmerlass, ikke en dråpe olje fra Nordsjøen uten at Kjell var først ute med en nyhetssak. Han kjente personlig de fleste naeringsli­vsledere og banksjefer, og hans samtaleog intervjute­knikk var spesiell. Det hendte ikke så sjelden når han leverte en fersk nyhetssak at han spøkefullt la til: «Ja, dette er en god sak. Jeg fortalte hva vedkommend­e direktør skulle si, og han var enig, så slik ble det!

Kjell kunne sitt arbeidsomr­åde til fingerspis­sene, og mange yngre journalist­er fikk gode råd og vink fra ham. Han var en kollega som nøt stor tillit. Men han var nok ikke helt fortrolig med den raske teknologis­ke fremmarsje­n i det journalist­iske arbeidet. Han ville helst hamre videre på sin gamle Remington da vi alle fikk elektriske skrivemask­iner. Før den elektriske skrivemask­inen var blitt varm, kom datatermin­alene. Da naermet Kjell seg pensjonsal­deren, så han slapp å bekymre seg for alt det nye teknologis­ke utstyret.

Vi er mange som vil savne en varm og hjelpsom kollega, en som gjennom sitt arbeid ble en journalist­isk bauta som fortsatt ruver i våre tanker. Vi takker ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway