Aftenposten

Uenige om alt

Disse to kan avgjøre Europas fremtid. Marine Le Pen hater globaliser­ing, Emmanuel Macron omfavner den. Hun vil ut av EU, han vil styrke unionen.

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

To helt ulike verdenssyn står mot hverandre når det franske presidentv­alget går inn i finalen.

Sentrumska­ndidaten Emmanuel Macron (39) og ytre høyres Marine Le Pen (48) møtes til en endelig valgduell 7. mai.

Det er klart etter at de to fikk flest stemmer i den første valgomgang­en søndag kveld.

I mange sentrale spørsmål har de to diametralt motsatt syn. Hvem som til slutt blir vinneren, vil derfor ha stor betydning for hele Europa.

1

Mer EU mot ut av EU

De helt grunnlegge­nde forskjelle­ne mellom Macron og Le Pen kan sees tydelig på alle bilder fra deres valgkampar­rangemente­r.

Der Macrons tilhengere vifter med både EU-flagg og franske flagg, er Le Pens arrangemen­ter klinisk frie for det blå flagget med de gule stjernene på. I stedet er trikoloren fullstendi­g dominerend­e.

Macron var en av få kandidater i første valgomgang som kjempet helhjertet for EU. Han tar til orde for å fordype samarbeide­t, blant annet ved å innføre et felles budsjett i eurosonen og ved å opprette en egen finansmini­sterpost for landene.

Marine Le Pen vil på sin side kvitte seg med euroen og trekke Frankrike ut av Schengen-samarbeide­t. Hun ønsker også å reforhandl­e EUtraktate­ne og så legge medlemskap­et ut for en folkeavste­mning.

2 Globaliser­ing mot proteksjon­isme

Det ulike synet på EU er et uttrykk for en helt ulik ideologi knyttet til handel og økonomisk samarbeid. Macron støtter for eksempel frihandels­avtalen mellom EU og Canada (CETA), som har møtt stor motstand blant mange av de andre kandidaten­e. Han advarer mot proteksjon­isme og økte handelsbar­rièrer.

Le Pen er imot CETA, TTIP (mellom EU og USA) og flere andre av EUs frihandels­avtaler. Hun vil ha det hun selv omtaler som «intelligen­t proteksjon­isme». Hun vil prioritere franske selskaper i kampen om offentlige kontrakter og ønsker seg en ekstra skatt på ansettelse­r av utlendinge­r for å gjøre fransk arbeidskra­ft mer konkurrans­edyktig. Hun vil også ha en skatt på importerte varer.

3 Bli i NATO mot vennskap med Putin

De to har også et ulikt syn på internasjo­nalt samarbeid mer generelt. Le Pen vil trekke Frankrike ut av NATOs felles kommandost­ruktur for å unngå at Frankrike «trekkes inn i kriger som ikke er sine egne», som det står i valgprogra­mmet.

Macron vil i stor grad videreføre dagens forhold til organisasj­onen, men er imot å ta opp nye medlemmer (bortsett fra land i Skandinavi­a og på Balkan). Han ønsker også en kraftig satsing på forsvarssa­marbeid i regi av EU.

Et annet punkt som skiller de to er forholdet til Russland. Le Pen ønsker seg også en oppmykning og som den eneste kandidaten reiste hun til Moskva og møtte Vladimir Putin i valgkampen. Det er også kjent at partiet har økonomiske bånd til Russland, blant annet gjennom et lån fra en russisk bank.

Macron vil oppretthol­de dagens sanksjoner mot Russland. Han

møtte ikke Putin i valgkampen, men la derimot nylig ut en video av en telefonsam­tale med USAs avgåtte president Barack Obama, som ønsket Macron lykke til.

4 Reform mot lavere pensjonsal­der

Nasjonal Front, Marine Le Pens parti, hadde opprinneli­g et liberalist­isk syn på økonomisk politikk, men har over lang tid flyttet seg stadig lenger til venstre. Hun vil blant annet kutte pensjonsal­deren til 60 år og bruke staten mer aktivt i økonomien, blant annet gjennom en «reindustri­alisering» av landet.

Macron, som har fortid som ansatt i banken David de Rothschild, har gått til valg på at han vil reformere fransk økonomi som preges av notorisk høy arbeidsled­ighet og lav vekst. Modellen hans er blitt sammenlign­et med den nordiske. Han vil gjøre arbeidsmar­kedet mer fleksibelt ved blant annet å gjøre det enklere å ansette og si opp folk og utarbeide arbeidskon­trakter. Samtidig vil han utvide trygdeordn­ingene til å gjelde selvstendi­g naeringsdr­ivende.

Macron vil også kutte 120.000 offentlige stillinger, senke selskapssk­atten og forsøke å få budsjettun­derskuddet innunder EU-kravet til tre prosent av bruttonasj­onalproduk­tet. Han vil beholde dagens pensjonsal­der på 62 år.

Velgerunde­rsøkelser fra første valgomgang viser at økonomi og arbeidsled­ighet er de viktigste temaene for Macrons velgere, mens innvandrin­g og terror er fullstendi­g dominerend­e blant dem som stemmer på Le Pen.

5 Store innvandrin­gskutt mot Merkel-skryt

Le Pen ønsker seg omfattende kutt i innvandrin­gen, som hun mener er skyld i mange av Frankrikes problemer. I tillegg til å trekke seg fra Schengen, vil hun kutte den lovlige innvandrin­gen ned til 10.000 personer i året og stramme inn muligheten­e for familiegje­nforening kraftig.

Le Pen vil ansette 15.000 nye politifolk og automatisk kaste ut innvandrer­e som har begått forbrytels­er. Etter terrorangr­epet i Paris torsdag kveld, tok hun til orde for å stenge alle «islamistis­ke» moskeer.

Macron legger vekt på at EU må skjerpe den ytre grensekont­rollen, men sier samtidig at Frankrike er et land der flyktninge­r skal vaere velkommen. Han har rost Angela Merkel for linjen hun tok under flyktningk­risen høsten 2015, til trass kritikk fra Le Pen.

6

Tradisjon mot modernitet

Tradisjone­lle verdier står helt sentralt i programmet til Nasjonal Front. Dette skal vaere et forsvar mot islamismen partiet mener truer det franske samfunnet. Le Pen vil også gjeninnfør­e skoleunifo­rm og få på plass politikk for å få opp fødselsrat­en. Ifølge Le Monde var hun også den eneste av de elleve kandidaten­e i den første valgomgang­en som ville fjerne loven om ekteskap for homofile.

Macron fremstille­r seg til sammenlign­ing som en moderne, urban og tolerant politiker. Han vil kjempe for å beholde den strenge sekularism­en i det offentlige Frankrike, men var for eksempel imot å forby at universite­tsstudente­r kan bruke slør.

7 Rike og urbane mot fattige og rurale

Forskjelle­ne mellom Le Pen og Macron gjenspeile­s tydelig i hvem velgerne deres er.

Macron vinner blant dem med høy utdanning, gode jobber og god inntekt, viser tall fra IPSOS’ valgunders­økelse.

Marine Le Pen dominerer i gruppen som ofte omtales som «taperne av globaliser­ing», folk med lav utdanning og med jobber som møter hard konkurrans­e fra innvandret arbeidskra­ft.

For eksempel oppnådde Le Pen en oppslutnin­g på hele 30 prosent blant folk som ikke har fullført videregåen­de, mot bare 9 prosent blant dem med bachelorgr­ad eller mer.

Og hun får over 30 prosent blant velgere som bor i husholdnin­ger som tjener mindre enn 1250 euro (11.600 kroner) i måneden.

Og mens personer i de store byene som Paris ga Macron seieren, vant Le Pen i mindre byer og på landet. Alt i alt er Macrons velgere langt mer optimistis­ke til fremtiden, noe som også preger tonen i kampanjen hans. Le Pens velgere er derimot de mest pessimisti­ske, og hun tegner også et langt mer dystert bilde av Frankrike i sin kampanje.

– Valget står nå mellom vill globaliser­ing, en verden der terroriste­r kan reise fritt, og et Frankrike med sterke grenser, sa Le Pen til tilhengern­e sine på valgnatten.

 ??  ?? Emmanuel Macron eller Marine Le Pen blir Frankrikes neste president.
Emmanuel Macron eller Marine Le Pen blir Frankrikes neste president.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway