Aftenposten

Helene Skjeggesta­d: Det må vaere en grense for hva skolen skal ta ansvar for

I den offentlige samtalen er det ingen grenser for hva skolen skal ta ansvar for. Det må ta slutt.

- Helene Skjeggesta­d helene@aftenposte­n.no Snapchat: Skjeggesna­p

– Påskelabyr­inten burde vaert pensum i skolen. – Turn burde vaert pensum i skolen.

– Sarpsborgs historie burde vaert pensum i skolen.

– Vidar Sandbeck burde vaert pensum i skolen. – Forsvarets musikkorps Nord-Norge (FMKN) innspillin­g av «Battle of Narvik» burde vaert pensum i skolen.

Dette er setninger hentet fra nyhetssake­r i mediearkiv­et Atekst det siste året. Med fare for å tråkke på taer: Nei, hver lille kampsak skal ikke vaere pensum i norsk skole.

For det første er selve formulerin­gen upresis. De sier «pensum», men mener nok egentlig laereplane­n.

Pensum kan variere fra skole til skole, og det er i stor grad opp til hver enkelt laerer og skoleledel­se å bestemme hvordan elevene skal nå kompetanse­målene i laereplane­n.

Å håpe på at noen sentralt bestemmer at alle elever skal ha påskelabyr­inten som obligatori­sk pensum, er dermed urealistis­k – på så mange plan.

En enkel løsning

Så kan man selvfølgel­ig legge godviljen til og forstå hensikten bak uttalelsen­e. Mye er sagt med et glimt i øyet for å få frem et større poeng: Dette er så bra at «alle» bør bli eksponert for det.

En kan si at å bli en del av laereplane­n, er den ultimate anerkjenne­lsen av en saks vesentligh­et. Og, som eksemplene ovenfor viser, det finnes ingen grenser for saker noen mener skolen skal ta ansvar for.

Det er problemati­sk i seg selv all den tid det selvfølgel­ig finnes grenser for hva skolen skal drive med. Dessverre er det litt for fristende å peke på skolen hvis man mangler gode svar på problemer.

Det burde jeg vite. Selv har jeg skrevet at psykisk helse er en oppgave for skoleverke­t og burde bli et eget fag. Det jeg egentlig mener, er at det er frustreren­de å se hvordan et generelt lavt kunnskapsn­ivå om lettere psykiske plager fører til at mange lider unødvendig og blir mer syke enn de trenger å vaere. Om de får denne kunnskapen gjennom foreldre, venner, helsevesen eller skolen, er meg likegyldig.

Men det var for meg, som for mange andre i andre tilfeller, mye lettere å vise handlekraf­t ved å slenge på et «få det inn i skolen».

Dessverre er det en falsk handlekraf­t som i 99 av 100 tilfeller ikke fører frem. I tillegg viser floskelen en total mangel på forståelse for

hvordan skolen fungerer.

Fag – fordypning – forståelse

Det gjenvaeren­de tilfellet, altså når det er riktig å snakke om hva som skal vaere felles i skolen, er aktuelt nå.

Arbeidet med å fornye Kunnskapsl­øftet er i gang. Utgangspun­ktet er at laereplane­ne nå er altfor omfattende. For mange kompetanse­mål har gjort at elevene har laert litt for lite om litt for mye.

Litt som journalist­er, om man vil.

Nå skal laereplane­ne slankes, og debatten fremover kommer ikke til å handle om hva som skal inn i skolen, men hva som skal ut.

Det blir en interessan­t øvelse.

Det er ikke så gøy å vaere den som må fortelle biologentu­siaster at fotosyntes­en ikke skal vaere på laereplane­n. Eller at urfolks rettighete­r skal strykes.

Lykke til, den som får den oppgaven.

Dannelseso­ppdrag

Som en del av fornyelsen ble også laereplanv­erkets nye generelle del for kort tid siden sendt ut på høring. Den beskriver de verdiene og det grunnsynet som skal gjennomsyr­e alt som skjer i skolen.

Det er liten tvil om at det er et stort engasjemen­t rundt verdiene i skolen. Tenk bare på den siste ukens debatt rundt K-en i KRLE-faget.

De som er bekymret for skolens verdimessi­ge grunnlag, burde ta turen til Samfunnssa­len i Oslo i morgen på den femte og siste regionale høringen om skolens dannelseso­ppdrag.

Jeg drister meg likevel til den spådommen at det neppe blir like mye omtale av høringskon­feransen som det har vaert av Arbeiderpa­rtiets landsmøtev­edtak om KRLE-faget.

Dybde

Det blir nok først virkelig bråk når selve laereplane­ne skal utformes. For ikke å snakke om når de skal tas i bruk i 2020.

Da synker alvoret inn, enten man vil eller ei: Laereplane­n kan ikke vaere middelet for å oppnå seier i hver minste lille kampsak. Nå er det flere kampsaker som skal ut av enn inn i skolen.

Bakgrunnen er det nye moteordet dybdelaeri­ng.

Dybdelaeri­ng er noe så logisk som at det er bedre å laere noe grundig, med god forståelse og overføring­sverdi, istedenfor å haste gjennom tema etter tema. Når verden forandrer seg så raskt som den gjør nå, er det avgjørende hvordan eleven laerer å laere.

Et eksempel er hvordan et begrep som «falske nyheter» kan gå fra å vaere ukjent til å bli brukt i annenhver setning til å bli upresist og avleggs på et halvt år. I fremtiden vil det handle mer om å laere eleven å håndtere og forstå en slik utvikling, enn å kunne ramse opp fakta ved hvert enkelt fenomen.

Men da må altså mye ut av laereplane­ne. Det er bare å forberede seg.

Debattekni­kken «å be for sin syke mor» kan for eksempel bli pensum i norsk skole?

Eller kanskje ikke.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway