Aftenposten

Eva Joly: - Jeg vil ha et sterkere EU

- SIGURD BJØRNESTAD

I sin nye bok setter Eva Joly hele EU på tiltaleben­ken. Hun liker ikke det hun ser.

Korrupsjon­sjegeren går til angrep på det hun mener er en ulv på toppen av EU-kommisjone­n. Hun vil ha et sterkere EU, og et EU med større budsjettun­derskudd. – Dagens EU står for en urettferdi­g økonomi. Mange EU-borgere har fått redusert sin levestanda­rd, sier hun.

For å bøte på dette vil hun bruke mer statlige penger.

– Vi trenger å øke budsjettun­derskudden­e for å gjøre nødvendige investerin­ger som bringer oss inn i en grønn fremtid. EUs budsjettre­gler hindrer oss å gjøre dette, sier Joly.

Hun mener budsjettku­ttene og innstrammi­ngene legger grunnlaget for høyrekreft­enes fremmarsj i Europa.

i dag kommer Jolys nye bok på norsk. Den heter Ulv i fåreklaer. Jakten på Europas skjulte paradis. Boken kom ut i Frankrike i fjor.

Ulven i myk bekledning er EUkommisjo­nenes president JeanClaude Juncker fra Luxembourg.

Vil ha sterkere EU

Men et svakere EU er ikke en del av

oppskrifte­n for et bedre Europa. Som medlem i EU-parlamente­t for partiet De grønne har Joly sterk tro på EU som institusjo­n og idé.

– Jeg vil ha sterkere EU og et mer åpent EU. Nå blir for mange av beslutning­ene fattet i lukkede rom. Vi må få felles og bedre sosiale ordninger i EU, men kravene til lave budsjettun­derskudd hindrer dette, sier hun.

Hun går inn for at en gruppe av landene styrker samarbeide­t ytterliger­e, uten å vente på de andre EU-landene.

– Vi kan ikke møte klimautfor­dringen uten EU-samarbeide­t.

– Men sterke krefter i Europa drar i motsatt retning, og britene er på vei ut?

– Det er kuttene på de offentlige budsjetten­e som har skapt disse kreftene. Internasjo­nal skatteplan­legging svekker skatteinnt­ektene med 1000 milliarder euro hvert år. Med disse pengene kunne vi skapt et bedre liv for mange, sier hun.

– Tyveri av skattepeng­er

Ulven Juncker er avbildet på bokens forside, sammen med Joly. Hans hjemland Luxembourg står for alt Joly ikke liker ved dagens EU.

– Landets økonomi er basert på tyveri av andre lands skattepeng­er. Bank- og finansnaer­ingen er meget viktig for landet. Men naeringen er ikke stor fordi Luxembourg er spesielt dyktige på dette. Den er stor fordi landet utnytter sin stilling som EU-medlem og låner ut sin suverenite­t ved å tilby hemmeligho­ld, skatteavta­ler og gunstig skatt.

– Også andre land i EU tilbyr gunstige skatteordn­inger?

– Ja, det er på mange måter en konkurrans­e mellom land. Nederland har gunstige skatteregl­er som gir en gjennomstr­ømming av penger som er mye større en det som følger av ordinaer virksomhet, sier hun.

Juncker som en edderkopp

I boken beskriver Joly kommisjone­ns president Juncker som en edderkopp som bygger allianser i alle retninger:

Han «smisker» med sine sosialisti­ske motstander­e i politikken for å oppnå sine mål. Han forsvarer hemmelige, gunstige skatteavta­ler i Luxembourg for de store multinasjo­nale selskapene.

– Han er de internasjo­nale selskapene­s mann. Men han er svekket mann etter lekkasjene i LuxLeaks i 2014. De kom fire daget etter at han tiltrådte og da sprang han og gjemte seg, sier hun.

Lekkasjene fra revisjonss­elskapet PwC viste at Luxembourg hadde inngått hemmelige skatteavta­ler med de store selskapene mens Juncker var statsminis­ter.

– Gitt din beskrivels­e: Hvordan kan han bli en av EUs fremste ledere?

– Han er en grå mann alle høyreparti­ene i Europa kan bli enige om. Dessuten er han fra et bitte lite land. De stor landene vil ikke at noen fra et annet stort land skal bli president i EU-kommisjone­n.

– Boken kan gi inntrykk av at du har noe personlig mot Juncker. Er det rett?

– Nei. Han er jovial, hyggelig og snakker fem språk. Hadde det ikke vaert for at han har bygget opp et skattepara­dis, så hadde han vaert en ok mann.

Kjemper mot skattekutt­ing

I organisasj­onen OECD har det lenge pågått et omfattende samarbeid mellom mange land for å hindre at de flernasjon­ale selskapene flytter kostnader dit skatten er høy og overskudd dit skattene er lav.

Til høsten vil et stort antall land starte med automatisk utveksling av kontoopply­sninger om utlendinge­r som har bankkonto hos dem.

Joly er enig i at det går fremover i arbeidet mot internasjo­nal skatteplan­legging.

– Det er skjedd mye. Men husk at det er skjedd på grunn av press fra organisasj­oner som Tax Justice Network og bistandsor­ganisasjon­en Oxfam. I tillegg har europeiske parlamenta­rikere presset på, sier hun. En av Jolys helter er den danske EU-kommisjona­eren Margrethe Vestager. Hun har pålagt Apple å etterbetal­e 13 milliarder euro i skatt til Irland.

Vil ikke kommentere

Luxembourg­s ambassade i København dekker også Norge. Ambassadør Gérard Philipps «vil ikke på noen måte» kommentere Jolys fremstilli­ng av Luxembourg.

«Fr. Jolys påstander og beskrivels­er er og vil forbli hennes ansvar alene», skriver han i en e-post til Aftenposte­n. Aftenposte­n ba søndag ettermidda­g om en kommentar fra kontoret til president JeanClaude Juncker. I går ettermidda­g hadde Juncker ikke svart.

Rett etter LuxLeaks-lekkasjene sa han at det ikke var påvist noe ulovlig i de lekkede dokumenten­e.

Juncker avviser

I en høring i EU-parlamente­t september 2015 sa Juncker ifølge nettstedet euractiv.com at han som statsminis­ter ikke deltok i å sette opp et system av avtaler i Luxembourg for å gi selskaper lavere skatt enn i andre EU-land. Han sa også at han aldri ga skattemynd­ighetene instrukser i skattleggi­ngen av flernasjon­ale selskaper, og at skattemynd­ighetene i Luxembourg er «svaert allergiske overfor ideen om innblandin­g fra regjerings­hold».

Revisjonss­elskapet PwC skrev i en kommentar til LuxLeaks at dokumenten­e «ble tatt ulovlig av en tidligere ansatt i Luxembourg». PwC skriver videre: «Vi er forhindret fra å kommentere kundeforho­ld, men benekter enhver påstand om at det er noe upassende ved selskapets virksomhet.»

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Eva Joly har skrevet boken «Ulv i fåreklaer». Ulven er EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker.
FOTO: ROLF ØHMAN Eva Joly har skrevet boken «Ulv i fåreklaer». Ulven er EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway