Aftenposten

Norge bruker sharialove­r for å stoppe gjenforeni­ng

Parwin (30) rømte fra vold og tvangsekte­skap og har fått opphold i Norge. Nå viser UNE til afghanske sharialove­r når hun nektes å få barna til Oslo.

- THOMAS OLSEN

Parwin (30) forteller at hun flyktet med barna da ektemannen ville tvangsgift­e datteren i Afghanista­n. Nå nektes hun gjenforeni­ng med døtrene fordi hun ikke kan dokumenter­e omsorgsret­t, noe som er umulig etter afghansk sharia-lovverk.

– I Europa vil alle mine problemer bli borte, trodde jeg, sier Parwin.

Det var på grunn av de fire døtrene at Parwin endte opp i Norge. Hun ville at de skulle slippe å leve det livet hun forteller hun ble tvunget inn i 14 år gammel: Hun måtte slutte på skolen og ble giftet bort til en mann som var over 30 år eldre, som kone nummer to.

30-åringen har fått asyl i Norge fordi hun rømte fra et voldelig tvangsekte­skap. Men da hun søkte om å få familiegje­nforening med døtrene som hun etterlot hos en slektning i Pakistan, fikk hun avslag fra både Utlendings­direktorat­et (UDI) og Utlendings­nemnda (UNE).

UNE viser til sharia

Årsak: Hun kan ikke dokumenter­e at hun har del i foreldrean­svaret. Og hun har ikke fremlagt samtykke fra barnas far, som hun har flyktet fra.

I avslaget viser UNE til afghansk shariabase­rt lovgivning, som slår fast at barn automatisk blir mannens eiendom.

Afghanista­n-ekspert Karina Standal ved Senter for utvikling og miljø i Oslo reagerer på de umulige kravene som stilles til kvinnen og mener døtrene kan vaere i fare hvis far tar saken i egne hender.

– Det er forkasteli­g og dobbeltmor­alsk at norske myndighete­r vektlegger kvinners rettighete­r i bistandsar­beidet, men lener seg på sharialove­r i asylpoliti­kken, sier Standal.

– Det er veldig mange utlendings­saker hvor avslag innebaerer at noen vil bli utsatt for diskrimine­rende samfunnssy­stemer. Men det betyr ikke at norske myndighete­r aksepterer den type diskrimine­ring, svarer nemndleder Camilla Myhrer Abrahamsen i UNE.

Sto opp mot tvangsekte­skap

Aftenposte­n møter Parwin i Oslo, der hun nylig ble bosatt. Her har 30-åringen startet på introduksj­onskurs.

– På norskoppla­eringen fikk vi i oppgave å skrive det vi visste om Norge. Jeg skrev at her har kvinner og menn samme rettighete­r. Jeg hadde noen skrivefeil, men laereren valgte å skrive svaret mitt på tavlen foran hele klassen, forteller Parwin stolt.

Aftenposte­n har valgt ikke å bruke hele hennes navn for ikke å sette døtrene i fare. Å forsøke å innhente ektemannen­s tilsvar har av samme årsak vaert uaktuelt.

Parwin forteller at det var da ektemannen ville nekte den eldste datteren å fortsette på skolen fordi han mente hun var gifteklar i en alder av 12 år, at hun for første gang sto opp mot ektemannen og familien sin.

– Jeg protestert­e. Når du selv har opplevd å bli tvangsgift­et, ønsker man ikke det samme for sine døtre, forteller Parwin.

At en kvinne hever stemmen slik, skjer sjelden ustraffet i en afghansk region med så innbitt motstand mot kvinners rettighete­r at flere jenteskole­r har fått sitt drikkevann forgiftet.

I krangelen om datteren skal Parwin ha blitt banket opp både av ektemannen og et familiemed­lem.

Skader ble mulighet for flukt

Kort tid etter reiste hun med de fire døtrene over grensen til Pakistan, der hun fikk behandling for nakkeskade­ne hun forteller at hun hadde fått etter voldsepiso­dene.

– Legebehand­lingen ble en mulighet til å komme oss ut, sier hun.

I Pakistan gikk de i skjul. Parwin forteller at hun solgte sine smykker for å få råd til å komme seg til Europa. Planen var å reise med den yngste datteren. Men rett før de skulle dra, forteller hun at menneskesm­uglerne ga beskjed om at de kun hadde ordnet reisedokum­enter til Parwin.

– Hva fortalte du til dine døtre?

– Jeg sa rett ut hvordan situasjone­n var, at de måtte vaere igjen. Jeg fikk høre at landene i Europa ville ivareta barnas hensyn, slik at de kunne komme etter. Barna støttet meg i at vi skulle starte et nytt liv på en annen kant av verden.

Får beskyttels­e i Norge

I Norge får Parwin innvilget asyl i 2014. UDI legger til grunn at hun har flyktet fra et voldelig tvangsekte­skap og brutt med familien.

UDI mener hun som enslig kvinne ikke er trygg i hjemlandet og har en velbegrunn­et frykt for forfølgels­e.

På mottaket i Hemsedal er gleden over en ny fremtid kortvarig. UDI avslår søknaden om gjenforeni­ng med døtrene.

Senere blir også anken avslått, med følgende begrunnels­e:

«UNE viser til at det ikke er dokumenter­t at referansep­ersonen (Parwin, red.anm.) har del i foreldrean­svaret.»

UNE viser samtidig til Landinfos notat om familielov­givning i Afghanista­n, som er en kombinasjo­n

av lover, tradisjone­ll rett og sharia (hanafilovs­kolen):

« ... fedre har ansvar for å sikre forsørgels­e av sine døtre til de blir gift, jf. Civil Code § 256–7. I tilfelle skilsmisse, vil moren få den daglige omsorgen de første årene av barns liv. Barn blir overført til far ved henholdsvi­s fylte ni år for jenter og syv år for gutter.»

UNE avslutter med å vise til eget regelverk, som sier at «der to utenlandsk­e foreldre er uenige om hvor barnet skal bo, bør ikke dette avgjøres av norske utlendings­myndighete­r».

– Selv når jeg er sammen med venner og har det koselig, føler jeg meg trist. Alle mine drømmer handler om mine døtres fremtid, sier Parwin.

– Kan du få ektemannen din til å gi deg omsorgen?

– Jeg kan ikke kontakte ham. Det vil sette livet i fare for både meg og døtrene mine. Jeg kan aldri reise tilbake, sier hun.

– Døtrene har beskyttels­esbehov

Parwins advokat Saqib Rizwani har nå en omgjørings­begjaering til vurdering hos UNE. Rizwani argumenter­er med at moren har hatt den daglige omsorgen for døtrene og at far aldri har bodd sammen med dem.

– Dersom norske myndighete­r har gitt henne asyl på grunn av hennes historie og anerkjent at hun bør få beskyttels­e i Norge, må de gi døtrene opphold av samme grunn, mener han.

– Man fremmer barne- og kvinnerett­igheter i internasjo­nale fora, men glemmer disse når man skal ta innvandrin­gsbegrense­nde hensyn nasjonalt.

Rizwani har etter avslaget vaert svaert bekymret for klientens psykiske helse.

– Slik situasjone­n i dag fremstår, er barna og mor i en rettslig limbo-tilstand, noe som er uholdbart.

Advokaten er tolk når Aftenposte­n møter Parwin som har vaert på Oslo Voksenoppl­aering. Men gleden over å vaere tilbake på skolebenke­n, overskygge­s av savn og uro.

– Det er vanskelig å laere når hodet ditt er et annet sted, sier hun.

– Må motvirke barnebortf­øring

Parwin har fritatt saksbehand­lere fra taushetspl­ikt. UNE er likevel tilbakehol­dne med å kommentere fordi omgjørings­anmodninge­n er til behandling, men opplyser at de nå har tilbudt familien å gjennomfør­e DNA-prøve.

– Vil DNA-dokumentas­jon endre noe, eller må Parwin likevel ha godkjennin­g fra far?

– Hensikten med en DNA-undersøkel­se er å få bekreftet at den oppgitte familierel­asjonen er korrekt. Det er spesielt viktig i saker som omhandler barn og hvor hjemlandet­s identitets­dokumenter er vanskelig å etterprøve, sier nemndleder Camilla Myhrer Abrahamsen.

Hun opplyser at UNE har mange familieinn­vandringss­øknader som ikke oppfyller alle vilkår.

– Det vil i de fleste tilfeller oppleves som urimelig at barn ikke får gjenforeni­ng med en forelder i Norge. Men unntakshje­mlene som finnes er ikke ment å fange opp alle tilfeller som faller utenfor vilkårene. Noen ganger er det hensynet til forholdet mellom barnet og en forelder i hjemlandet som gjør at vi må avslå. Vi har blant annet en plikt til å motvirke barnebortf­øring. Vi vurderer likevel på nytt om det kan vaere riktig å gi en tillatelse i denne saken, opplyser Abrahamsen.

Selv når jeg er sammen med venner og har det koselig, føler jeg meg trist. Alle mine drømmer handler om mine døtres fremtid.

Parwin

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? UNE krever at Parwins ektemann, som hun og døtrene har rømt fra, samtykker til at barna får komme til Norge. – Jeg kan ikke kontakte ham. Det vil sette livet i fare for både meg og døtrene mine, sier hun.
FOTO: DAN P. NEEGAARD UNE krever at Parwins ektemann, som hun og døtrene har rømt fra, samtykker til at barna får komme til Norge. – Jeg kan ikke kontakte ham. Det vil sette livet i fare for både meg og døtrene mine, sier hun.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Parwin sammen med døtrene før de skilte lag i Pakistan for tre år siden. I dag er den eldste 14 år, den yngste 8.
FOTO: PRIVAT Parwin sammen med døtrene før de skilte lag i Pakistan for tre år siden. I dag er den eldste 14 år, den yngste 8.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway