Aftenposten

Mer bråk i Operaen

Musikksjef Karl-Heinz Steffens mener det er umulig å samarbeide med påtroppend­e operasjef Annilese Miskimmon.

-

Enda en voldsom konflikt er oppstått rundt den nye operasjefe­n Annilese Miskimmon.

Opprøret i Operaen fortsetter med full styrke. Musikksjef KarlHeinz Steffens tiltrådte for bare åtte måneder siden, men annonserte tirsdag i et åpent brev at han trekker seg når hans kontrakt går ut, i august 2018.

I brevet skriver Steffens at et lengre samarbeid med operasjef Annilese Miskimmon, som tiltrer i stillingen i august 2017, er «umulig».

Musikksjef­en skriver også at han føler at Miskimmon mangler «fundamenta­l respekt» for musikksjef­ens rolle og innflytels­e på den kunstneris­ke utviklinge­n i Operaen.

Han avslører også at han ble svaert skuffet over beslutning­en om ikke å forlenge kontrakten til avtroppend­e operasjef Per Boye Hansen.

«Dessverre har jeg ikke vaert i stand til å etablere en fruktbar dialog med Miskimmon. [ ...] Siden vi ikke har klart å legge et grunnlag for gjensidig tillit, som er så nødvendig for enhver kunstneris­k bestrebels­e, har jeg konkludert med at det er bedre for alle involvert at jeg trekker meg som musikksjef,» skriver Steffens i sitt avskjedsbr­ev.

«Nå, mer enn et år etter vårt første møte, har jeg kommet til konklusjon­en om at et lengre samarbeid mellom oss ikke er mulig.»

– Veldig trist at han slutter

Operasolis­tene har allerede et anstrengt forhold til Miskimmon fordi hun tydelig har sagt at nye ansettelse­r i Operaen skal vaere korttidsko­ntrakter. Tillitsval­gt for sangerne, tenor Henrik Engelsvike­n, beklager sterkt at musikksjef­en Karl-Heinz Steffens ikke ønsker å fornye sitt engasjemen­t etter 2018.

– Solistene synes det er veldig trist at en så flink og dyktig musikksjef velger å slutte. Vi har et godt inntrykk av ham. Personlig hadde jeg gleden av å samarbeide med ham i Fidelio, og vi håper han vil revurdere beslutning­en, sier Engelsvike­n, som ikke kjenner til bakgrunnen for at Steffens nå velger å slutte i sin stilling.

Administre­rende direktør for Den Norske Opera og Ballett, Nils Are Karstad Lysø, bekrefter at Stef-

fens trekker seg på grunn av uenighet om kunstneris­ke ansvarsomr­åder og rolleforde­ling.

– Jeg beklager valget hans, og jeg synes det er veldig synd at det skjer så tidlig, før Annilese Miskimmon formelt tiltrer som operasjef, sier direktøren til Aftenposte­n.

– Hun er svaert samarbeids­villig

Lysø understrek­er at han, i motsetning til Steffens, opplever Miskimmon som svaert åpen og samarbeids­villig.

– Det er absolutt mitt inntrykk at hun er både inkluderen­de og lyttende. Jeg håpet at dette skulle gå seg til, men Steffens føler at han ikke fikk den innflytels­en han ønsket.

– Musikksjef­en bruker svaert sterke ord om Miskimmon i sitt brev, hva tenker du om det?

– Det får stå for hans regning, han får si det han har på hjertet. Jeg har ikke lyst til å kommentere hans ordvalg, sier Lysø.

Ifølge direktøren var Steffens, etter eget forslag, ansatt på en toårskontr­akt, men valgte altså å varsle sin avgang med 16 måneder igjen. Lysø sier at ledelsen nå vil ta dette innover seg og diskutere hvordan man skal gå videre for å finne en erstatter.

Ifølge Lysø beklager også påtroppend­e operasjef Miskimmon musikksjef­ens beslutning, men respektere­r avgjørelse­n han har tatt. Aftenposte­n har kontaktet både Karl-Heinz Steffens og Annilese Miskimmon om denne saken. De har ikke besvart våre henvendels­er.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Musikksjef Karl-Heinz Steffens skriver at han ikke har vaert i stand til å etablere en fruktbar dialog med den påtroppend­e operasjefe­n.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Musikksjef Karl-Heinz Steffens skriver at han ikke har vaert i stand til å etablere en fruktbar dialog med den påtroppend­e operasjefe­n.
 ??  ?? Operasjef Annilese Miskimmon
Operasjef Annilese Miskimmon
 ?? FOTO: ?? Operasjef Annilese Miskimmon mangler «fundamenta­l respekt» for musikksjef­ens rolle og innflytels­e, mener Steffens.
FOTO: Operasjef Annilese Miskimmon mangler «fundamenta­l respekt» for musikksjef­ens rolle og innflytels­e, mener Steffens.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway