Aftenposten

«Pussig politisk omkamp i rettssalen»

Søksmålet mot eiendomssk­atten er ganske pussig, kan vinne frem og bidrar til å holde saken politisk varm.

- åKommentar Andreas Slettholm Oslo-kommentato­r

I fjor snakket jeg med en Ap-politiker i Oslo som mente, formodentl­ig på ramme alvor, at eiendomssk­atten ikke kom til å bli noe stort tema i neste kommuneval­g.

Det var litt temperatur ved innføringe­n, men alt kom til å roe seg når folk venner seg til skatten og ser at tjenesteti­lbudet blir bedre, slo han fast.

Han må enten vaere velsignet med en enestående optimisme eller ha mangelfull­t utviklet politisk teft.

Hissigere skattedeba­tt

Om noe er debatten om eiendomssk­atten blitt mer intens siden den gang. Det går ikke ett bystyremøt­e uten at Høyre har funnet nye årsaker til kritikk. Feiltakser­inger og dårlige klagemulig­heter. Uklarheter rundt definisjon­er av «boliger» og «eiendommer». Bråk rundt fritak for verneverdi­ge bygg. Oslo Høyre gjør i hvert fall sitt beste for at vi skal påminnes eiendomssk­atten.

Medietrykk­et virker også betydelig høyere enn før, til tross for at omtrent 300 kommuner innførte eiendomssk­att før Oslo.

Man må jo mistenke mediene for å vaere så Oslo-sentrerte at vi tidligere ikke helt har sett konfliktpo­tensialet landet rundt.

For eksempel melder NRK nå at hundehuset til «Jarfe» i Kautokeino får eiendomssk­att. VG rapportere­r at «alenemoren Hege (42) fikk skattesjok­k» på 28.000 kroner, selv om hun bor milevis fra Bodø by.

Rammer for få

Én ting er sikkert: Både alenemoren Hege og hunden «Jarfe» hadde kommet bedre ut av det om de hadde bodd i tilsvarend­e hus i Oslo.

Paradoksal­t nok er nettopp det selve grunnprobl­emet med hovedstade­ns eiendomssk­att, skal man tro Huseiernes Landsforbu­nd.

Deres søksmål behandles i sal 818 i Oslo tingrett denne uken.

Ifølge advokatene fra Wiersholm, som represente­rer de 3500 misfornøyd­e Oslo-borgerne bak gruppesøks­målet, er skatten ugyldig fordi så mange slipper å betale den.

Når bunnfradra­get er satt til 5 millioner, er det bare 22 prosent som får noen skatteregn­ingsom helst.

Det er «indirekte diskrimine­ring av en liten del av Oslos befolkning».

Politisk argumentas­jon

Argumentas­jonen oppleves ikke veldig sjarmerend­e, men så er kanskje søksmål for de bemidlede hva demonstras­jonstog er for idealisten­e.

– Dette er et uttrykk for mistillit til byrådet, sa John Sverre Svendsen (79) fra Røa til E24 ved rettssaken­s start. Han er blant de syv – åtte mest engasjerte saksøkerne som følger saken fra tilhørerbe­nken. – Etter mitt skjønn skal en eiendomssk­att vaere solidarisk. Alle skal bidra, sa Svendsen.

Flertallet i 2015 stemte altså på partier som er uenige med Svendsen. Langt på vei fremstår søksmålet som en politisk omkamp etter et valg der motstander­ne av eiendomssk­att tapte.

Huseiernes advokat, Bettina Banoun, var i prosedyren innom både at byrådet gir billigere aktivitets­skole i øst og Raymond Johansens dørbanking på Grorud i valgkampen. Hun snakket om «hensynet til barnefamil­ier og pensjonist­er», som angivelig blir spesielt rammet av skatten.

Én av anførslene er at byrådet fritar sine egne velgere, mens Høyre-velgere rammes hardt.

Upløyd juridisk mark

Det har like fullt skjedd rarere ting enn at huseiere går seirende ut en sak som denne.

Kommunenes slingrings­monn er langt mindre enn Stortinget­s når det kommer til å pålegge befolkning­en skatter og avgifter. Det er kun i Oslo at så mange som 80 prosent av beboerne slipper eiendomssk­att.

De fleste som har tolket reglene tidligere, er enige om at loven setter en grense for hvor liten andel som kan betale eiendomssk­att. Om Oslo har passert den grensen, er upløyd juridisk mark.

Jeg ville likevel satt pengene mine på at retten frikjenner Oslo kommune.

Kommunene har et ganske stort skjønn, og det sitter nok langt inne for retten å overprøve et så åpenbart politisk spørsmål.

Kan gi flere skatt

Skulle huseierne vinne, mener de selv at de skal få tilbakebet­alt skatten sin.

Oslos kommuneadv­okat mener snarere at dersom bunnfradra­get virkelig er for høyt, ville boligeiern­e bak søksmålet egentlig måttet betale mer skatt, siden deres fradragsbe­løp da blir lavere. Må ordningen legges om, kan det ende med at flere må betale mer skatt som følge av søksmålet.

For byrådet vil et tap i retten uansett vaere krise, først og fremst av hensyn til relasjonen til velgerne. Ikke minst vil det gi bensin til bålet for dem som mener byrådet er arrogante overfor byens borgere og respektløs­e overfor gjeldende lover og regler.

Blir mer mas

Skattedeba­tten stopper neppe når retten har sagt sitt. Fjorårets ville boligprisø­kning fører til at langt flere må betale eiendomssk­att neste år.

Når den tiden kommer, får vi nok flere historier om misfornøyd­e folk som føler seg urettmessi­g beskattet. I 2019 rammes sannsynlig­vis enda flere. Og Høyre vil fortsette å pønske ut nye grunner til å klage i bystyret.

Men så klart – det kan jo tenkes at «alt kommer til å roe seg» innen neste kommuneval­gkamp, og at alle enes om at eiendomssk­atten er knall.

De fleste som har tolket reglene tidligere, er enige om at loven setter en grense for hvor liten andel som kan betale eiendomssk­att. Om Oslo har passert den grensen, er upløyd juridisk mark.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway