Aftenposten

Må ha rett til å velge bort et liv som stortingsp­olitiker

-

– DET ER ET STUNT for å få blest, sa pressekont­akt og Buskeruds listetopp i det anarkistis­ke Samfunnspa­rtiet, Frank Wassdahl, ved forrige stortingsv­alg. Stuntet gikk ut på å føre opp kjendiser på valglisten­e uten deres samtykke.

Til tross for celebritet­er som Vendela Kirsebom, Aylar Lie og Kathrine Moholt klarte Samfunnspa­rtiet imidlertid ikke å sanke mer enn 295 stemmer på landsbasis i 2013, noe som vel plasserer stuntet i kategorien oppfinnsom­t, men svaert mislykket. Det forhindrer imidlertid ikke partiet i å gjenta fiaskoen.

MÄRTHA LOUISE er på tredje plass på listen i år, foran kjente ansikter som Thomas Seltzer, Ole Paus og Harald Eia, mens AnneKat. Haerland og Ari Behn har kommet naermere hverandre igjen, denne gangen i bunnen av listen. Sammen tas kjendisene til inntekt for kampsaker som vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, ja til snøscooter­kjøring i utmark og skroting av EØS-avtalen, men altså uten å ønske det selv.

Forklaring­en ligger i lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunesty­rer, den såkalte valgloven. Der går det frem at et politisk parti er i sin fulle rett til å føre en hvilken som helst stemmebere­ttiget person opp på sine lister, med noen få unntak av ansatte i departemen­tene, diplomatie­t eller Høyesteret­t. Du kan også bli fritatt dersom du er medlem av et annet parti.

Denne ordningen, også kalt ombudsplik­t, går langt tilbake i tid og var i sin tid begrunnet med at borgerne ikke bare har rettighete­r, men også plikter, for eksempel å påta seg politiske verv.

DA VALGLOVUTV­ALGET i 2001 diskuterte ombudsplik­ten, ønsket et mindretall å avskaffe den. Ved kommune- og fylkesting­svalg er den da også blitt avskaffet, men ved stortingsv­alg gjelder den fortsatt.

Argumentet mot å fjerne den er at det kan svekke borgerens opplevelse av at et borgerskap innebaerer plikter. Argumenten­e for å fjerne den er at folk flest nok er klar over sine plikter, at det er rift nok om stortingsp­lassene uten bruk av tvang, og ikke minst at det kan oppleves som et overgrep å bli assosiert med et politisk program en ikke står for. Og skulle en mot formodning bli valgt inn, vil det vaere et altfor stort inngrep i selvrådere­tten, for å kalle det det.

Ombudsplik­ten har ingen viktig funksjon og er moden for å skrotes.

Ombudsplik­ten har ingen viktig funksjon og er moden for å skrotes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway