Aftenposten

Venstre skal ikke nå flertallet, men et solid mindretall

- Anne Siri Koksrud Bekkelund

Hver onsdag skriver Anne Siri Koksrud Bekkelund eller Andreas C. Halse om norsk politikk. Bekkelund kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en. Anne Siri Koksrud Bekkelund er politisk økonom i den liberale tankesmien Civita. Hun er medlem i Venstre, var byrådssekr­etaer for det borgerlige byrådet i Oslo og har vaert medredaktø­r i det liberal-konservati­ve tidsskrift­et Minerva. Venstre vaker rundt sperregren­sen. Hvordan skal partiet unngå en gjentagels­e av valgnatten i 2009, da åtte av ti stortingsr­epresentan­ter forsvant?

Utfordring­en blir ikke mindre av at mange av partiets fanesaker møter motvind. Ordet «ulv» kan avslutte vennskap og utløse drapstrusl­er. Asylbarn og kvoteflykt­ninger er blitt til flyktningk­rise og asylsjokk, og proteksjon­isme er på moten.

Grunnen til å stemme Venstre

Engasjerte lokalpolit­ikere som trofast stiller opp på stands i bygd og i by, i sol og i regn, er naturlig nok lei av å få kjeft.

Lei av å møte naboen, postmannen, kollegaen som sier at «jo da, Venstre har mye bra, men jeg kan aldri stemme på dere siden jeg er imot ulv/EU/innvandrin­g/oljekutt/endringer i sykelønn/Frp i regjering» eller noe annet Venstre mener noe om, som en større gruppe mennesker er uenig i.

Ofte resulterer det i et ønske om at partiet modererer seg i den saken som er minst populaer i eget distrikt eller egen omgangskre­ts. Kan vi ikke formulere oss litt rundere om ulv? Litt mer åpent om regjerings­alternativ­er?

Problemet er at selv om dette kan gjøre folk flest mindre sure, fjerner det også grunnen til at mange faktisk stemmer Venstre.

Et eksempel: Verdiliber­ale, høyt utdannede og urbane velgere – grupper som er overrepres­entert blant Venstres velgere – ønsker at Norge skal søke om EU-medlemskap på nytt og mener saken er svaert viktig. Da er det merkelig at mange representa­nter på Venstres landsmøte etter sigende skal ha stemt mot en klarere EU-vennlig formulerin­g i programmet av taktiske årsaker.

I andre saker, som ulvesaken, har Venstre derimot holdt på sitt klare budskap. Ifølge en rapport fra 2010 ønsker rundt 20 prosent av dem som selv bor i rovdyrområ­der, å øke antall ulv. Det er disse 20 prosentene Venstre naturlig nok må rette seg inn mot, ikke alle de andre.

Mindretall­et

Det handler ikke bare om hva som skal stå i program og resolusjon­er – det handler om hvilke saker partiet skal løfte frem. Ingen kan vaere uenig i at vi bør ha en god skole. Men hvor mange velgere er det egentlig mulig å hente på det?

Vi står i en situasjon der det internasjo­nalt er stadig flere som er dypt uenig i tradisjone­lle hjertesake­r for Venstre, som internasjo­nalisering og globaliser­ing, tiltro til eksperter og forskning, ytringsfri­het, religionsf­rihet og toleranse.

At de store partiene mener de må ta opp i seg disse strømninge­ne, kan vaere en stor mulighet for Venstre. Partiet kan stå på barrikaden­e for det åpne fremfor det lukkede, det moderne fremfor det reaksjonae­re. Selv om det kan provosere flertallet i befolkning­en, gir det mindretall­et enda bedre grunn til å stemme på partiet.

Om Venstre ikke våger, kan det fort bli et parti som samtlige velgere har som sitt andrevalg, og ingen har som sitt førstevalg. Da venter fire (nye) år i skyggenes dal.

Når du kjemper mot sperregren­sen, er det ikke tiden for å gjøre faerrest mulig mennesker misfornøyd. Det er tiden for å finne ditt eget, solide mindretall. Om Venstre ikke våger, kan det fort bli et parti som samtlige velgere har som sitt andrevalg, og ingen har som sitt førstevalg

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway