Aftenposten

Lyngenlinj­en

-

Både tyskerne og det norske Forsvaret så at Finskekile­n og dalførene ned fra grensen til Finland var viktige for Norge. Den militaere ledelsen antok at en fiende ville komme over kilen, der terrenget i Lyngen og Storfjord ga muligheter for fremryknin­g.

Derfor ble det under den kalde krigen bygget flere hundre betongbunk­ere her. Lyngenlinj­en gikk fra sjøen og til Treriksrøy­sa, punktet der Norge har grense både mot Finland og Sverige. Installasj­onene fikk kodenavnet Frøy, og hensikten var å kunne stanse eller forsinke en sovjetisk invasjonsh­aer på vei mot Lyngenfjor­den og E-6. Krigshandl­inger skulle ledes fra kommandobu­nkeren dypt under jorden ved Hatteng. i dag er museumslok­aler. Inne, bak solide jerndører finnes en labyrint av rom, kontorer, køyer og våpensyste­mer.

De er holdt ved like. Og nå vil heimeverns­kaptein Bernt Olav Johansen ta dem i bruk, som en del av dagens forsvar.

I Forsvarets forum sier Johansen, som i HV-16 er sjef for rundt 200 soldater, at anlegget kan brukes både som stillinger, dekningsro­m og andre militaere formål.

Har egen ledelse i ryggen

Oppdraget til Johansens avdeling, som teller rundt 200, er ifølge Forsvarets forum å støtte andre militaere avdelinger og vaere deres øyne og ører.

Selv om mye har endret seg, er geografien den samme. I en skarp situasjon vil Skibotn-dalen uansett vaere interessan­t, hevder han.

– Hvordan reagerer egen ledelse på ditt forslag?

– De er interesser­t i at vi får dette til, sier Johansen til Aftenposte­n.

– Har HV frihet til å gjøre dette på egen hånd?

– Ja, det har vi. Det handler om å finne best mulig løsninger, sier Johansen.

Overfor Aftenposte­n bekrefter Johansens distriktss­jef, oberstløyt­nant Ole Kr. Karlsen, at han gir områdesjef­en full støtte.

– Initiative­t til Johansen reflektere­r både behovene avdelingen­e har og det operative planverket, sier han.

Både museum og operativt sted

Han sier han tror det ikke blir et problem å kombinere museumsvir­ksomhet med operativt forsvar, og at også avdelinger i Haeren kan vaere interesser­t i lokalene.

– Satt på spissen, skal det settes opp skilt med «Museet kan bli stengt på kort varsel av hensyn til militaer, operativ virksomhet»?

– Detaljene må vi se på. Men det lar seg gjøre å skille ulike lokaler her.

– Er beskyttels­en disse bunkerne gir også relevant med tanke på dagens skyts og missiler?

– Det kan diskuteres. Men de gir i alle fall mye mer beskyttels­e enn annen skjul og dekning. Og på ett tidspunkt må militaere avdelinger ligge i ro, sier Johansen.

Eies av Forsvarsde­partemente­t

Eiendomssj­ef i Forsvarsby­gg for områdene i nord, Arild Øvergaard, opplyser til Aftenposte­n at anlegget i Lyngenlinj­en formelt eies av Forsvarsde­partemente­t.

Han opplyser at avhending og delvis riving av anlegget i fjor ble stoppet fordi Forsvarets operative hovedkvart­er (FOH) så et mulig behov for å ta stillingen­e i bruk igjen.

 ?? FOTO: TORBJØRN LØVLAND, FORSVARETS FORUM ?? Kaptein i Heimeverne­t, Bernt Olav Johansen, nede i labyrinten av bunkersrom som er en del av Lyngenlinj­en.
FOTO: TORBJØRN LØVLAND, FORSVARETS FORUM Kaptein i Heimeverne­t, Bernt Olav Johansen, nede i labyrinten av bunkersrom som er en del av Lyngenlinj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway