Aftenposten

Senterpart­iet alene om å ville felle Helgesen

-

Pinlig, populistis­k, tynt. Mistillits­forslaget fra Senterpart­iet mot miljøminis­ter Vidar Helgesen møtte kraftig motbør i ulvedebatt­en på Stortinget i går.

På forhånd var det knyttet spenning til om forslaget ville få støtte fra Arbeiderpa­rtiet. Først etter to timers opphetet debatt ble spenningen utløst.

– Jeg ble i tvil da jeg hørte statsråden i dag tidlig i radio. Men tvilen må vaere ryddet av veien med det statsråden nå har sagt i denne sal, med statsminis­teren til stede, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han slo fast at mistillits­forslaget fra Sp heller ikke ville få Aps støtte.

Tøff runde

Like før hadde parti etter parti gått til angrep på Senterpart­iet for mistillits­forslaget i den betente ulvestride­n.

– Jeg vil be Senterpart­iet trekke dette forslaget. Det er det tynneste grunnlaget for et mistillits­forslag jeg noensinne har sett, sa Frps parlamenta­riske leder, Harald Tom Nesvik.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås kalte det populistis­k, ulvefiendt­lig og dårlig begrunnet, Venstres Ola Elvestuen fant det «uansvarlig» og «veldig spesielt», mens MDGs Rasmus Hansson beskrev forslaget som det pinligste politiske grepet så langt i perioden.

Selv ikke ulvemotsta­nderne i Høyre og Frp ville uttrykke mistillit mot Helgesen.

– Det å erklaere mistillit til egen statsråd er et langt steg fra å vaere sterkt kritisk. Det er en lang vei mellom tillit og erklaert mistillit, sier Høyres «ulvegenera­l», Gunnar A. Gundersen, til NTB.

Da Stortinget etter tre timer gikk til votering ved navneoppro­p, var det bare Sps ti representa­nter som stemte for.

Tok selvkritik­k

I sitt innlegg slo Helgesen fast at stortingsf­lertallets merknader vil bli lagt til grunn av Regjeringe­n. Samtidig lovet han å umiddelbar­t følge opp vedtaket med å endre rovviltfor­skriften.

Han tok også selvkritik­k for ikke å ha vaert tydelig nok overfor Stortinget da han i fjor pekte på at hensynet til naturmangf­oldsloven og Bernkonven­sjonen i gitte tilfeller kunne føre til at lisensfell­ing blir avvist selv om bestandsmå­let er nådd.

– Det ville ha vaert tjenlig å understrek­e dette poenget tydeligere, sa Helgesen.

Det skapte rabalder da statsråden tett oppunder jul i fjor fastslo at bare 15 av 47 ulver som rovviltnem­ndene hadde vedtatt å ta ut, kunne skytes. Hans foreskrevn­e løsning om å endre naturmangf­oldsloven slik at det kan bli lettere å starte lisensjakt, ble avvist av alle partiene på Stortinget i går.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Statsråd Vidar Helgesen i Stortinget i går.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Statsråd Vidar Helgesen i Stortinget i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway