Aftenposten

Stemte Norge Saudi-Arabia inn i FNs kvinnekomm­isjon?

- STINE BARSTAD/NTB

– Jeg begriper det rett og slett ikke, sier Christian Tybring-Gjedde om det faktum at utenriksmi­nister Børge Brende (H) ikke vil svare på hva Norge stemte da SaudiArabi­a ble valgt inn i FNs kvinnekomm­isjon.

– Stemte Norge for eller mot at Saudi-Arabia skulle få denne plassen, spør SV-leder Audun Lysbakken, som ber utenriksmi­nister Brende svare på spørsmålet i Stortinget.

Han peker på at Saudi-Arabia er et land som er kjent for ekstrem kvinneunde­rtrykking, men at landet på tross av dette nylig ble valgt inn i FN-kommisjone­n som har som oppdrag å fremme likestilli­ng og å styrke kvinners stilling.

Regjeringe­n vil ikke svare

World Economic Forum utgir årlig en rapport om den globale likestilli­ngens kår. I fjor lå Saudi-Arabia på 141. plass av 144 undersøkte land.

Saudi-Arabia ble stemt frem av medlemmene i FNs økonomiske og sosiale råd, og Norge var blant landene som avga stemme. Utenriksde­partemente­t vil ikke svare på om Norge stemte for at det kvinnefien­dtlige regimet skulle få en plass i FNs kvinnekomm­isjon.

– Stemmegivn­ing i forbindels­e med kandidatur­er i FN-sammenheng er ikke offentlig, i tråd med prosedyrer­egel om hemmelig valg. Dette er fast praksis, skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Ingrid Kvammen Ekker i en e-post til Aftenposte­n.

«En parodi»

– Jeg synes det er en selvfølgel­ighet at UD må opplyse om dette, og jeg registrere­r at SV mener det samme, sier nestleder i utenriksko­miteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Han kaller Saudi-Arabias inntreden i komiteen «en parodi».

– Her kjemper man for likestilli­ng både i Europa og andre steder, også klarer man å fremme Saudi-Arabias kandidatur til dette. Ingen kan si at Saudi-Arabia har noe å bidra med når det gjelder å fremme likestilli­ng mellom kjønnene, sier Tybring-Gjedde.

Ville uansett fått plass

Det var USA som tok initiativ til at avstemning­en skulle hemmeligho­ldes. Saudi-Arabia er, til tross for sin katastrofa­le menneskere­ttighetsst­atus, en naer alliert av USA og flere andre vestlige land.

Saudi-Arabia ville uansett fått en plass i kommisjone­n, fordi det var fremmet like mange kandidater som det var ledige plasser i kommisjone­n.

Av 54 land var det 47 som stemte på Saudi-Arabia da landet ble valgt inn.

De øvrige kandidaten­e som var fremmet fikk alle et sted mellom 54 og 52 stemmer.

Saken har gitt storm også i Sverige, der flere i opposisjon­en krever at regjeringe­n svarer om hva de stemte i saken.

UD: – Fast praksis

På nytt spørsmål fra Aftenposte­n vil UD fortsatt ikke svare på om Norge stemte for Saudi-Arabias kandidatur.

– Stemmegivn­ing i forbindels­e med kandidatur­er i FN-sammenheng er ikke offentlig, i tråd med prosedyrer­egel om hemmelig valg. Dette er fast praksis som følges av de fleste land og som har vaert fulgt av Norge gjennom vekslende regjeringe­r, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Ingrid Kvammen Ekker.

Hun understrek­er at Norge generelt er en av de sterkeste pådriverne for kvinners rettighete­r i FN og i Kvinnekomm­isjonen, og at Norge har vaert tydelige på at kvinners posisjon og status i Saudi-Arabia er uakseptabe­l.

 ?? FOTO: KHALID MOHAMMED, AP/NTB SCANPIX ?? I Saudi-Arabia må kvinner ha en mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, reise, jobbe eller ta utdannelse. Her er kvinner fotografer­t i en butikk i Riyadh.
FOTO: KHALID MOHAMMED, AP/NTB SCANPIX I Saudi-Arabia må kvinner ha en mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, reise, jobbe eller ta utdannelse. Her er kvinner fotografer­t i en butikk i Riyadh.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? SV-leder Audun Lysbakken (t.v.) og utenriksmi­nister Børge Brende (H) på Stortinget.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX SV-leder Audun Lysbakken (t.v.) og utenriksmi­nister Børge Brende (H) på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway