Aftenposten

Trumps murplan møter veggen

- KJETIL HANSSEN

Fredag denne uken må den amerikansk­e kongressen vedta et budsjett for å unngå at den føderale staten stopper opp.

Det hvite hus har forsøkt å presse inn en bevilgning på 1,4 milliarder dollar – 12 milliarder kroner – til å begynne på Donald Trumps store valgløfte om å bygge en mur mot Mexico.

I valgkampen lovet Trump at han skulle få Mexico skulle betale. Senere er dette moderert til at nabolandet i ettertid skulle refundere USAs kostnader eller betale på annet vis, for eksempel gjennom høyere toll.

Kan vente til høsten

Mandag traff presidente­n en gruppe på 20 journalist­er fra konservati­ve nettsteder i et møte det ikke skulle siteres fra. Der signaliser­te Trump at han ikke ville sette hardt mot hardt og kan komme tilbake til saken i september.

To av dem som var til stede, bekrefter dette overfor Associated Press. En kilde i Det hvite hus bekrefter det samme overfor Bloomberg. En av dem som var der, meldte også på Twitter at Trump hadde sagt at han kunne få murpenger «denne uken eller at administra­sjonen kunne komme tilbake til saken i september».

Risikerer stengt stat

Hvis de politiske forhandlin­gene om budsjettet går i stå, kan USAs føderale stat stenge lørdag. Dette er også Donald Trumps 100. dag i Det ovale kontor.

Det er likevel mer sannsynlig at politikern­e vedtar en midlertidi­g bevilgning for å holde hjulene i gang inntil man oppnår enighet. Forrige gang staten stengte, varte det i 16 dager høsten 2013. Da handlet krangelen om Obamas helserefor­m.

Glad for midlertidi­g retrett

De demokratis­ke politikern­e i kongressen avskyr muren.

– Etter min mening var ikke valget en folkeavste­mning om å bygge en mur til mange titalls milliar- der dollar, sa demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, mandag og uttrykte glede over den foreløpige retretten.

– Dyrt og ineffektiv­t

Motstanden er også sterk blant mange republikan­ere. Kongresspo­litikeren William Hurd fra Texas er blant kritikerne.

– Byggingen av en mur er den dyreste og minst effektive metoden for å sikre grensen, uttalte Hurd da Trump kom med sin første presidento­rdre om saken.

Hurds valgdistri­kt har 1200 kilometer grense mot Mexico. Hurd er enig i at grensen må sikres bedre, men at det trengs en etterretni­ngsstyrt innsats i kampen mot kriminelle bander fra Mexico.

Motstanden fra Hurd og andre i egne rekker gjør at republikan­ske forhandler­e ikke liker tanken på at en krangel om murpenger skal velte et nytt budsjett.

– Superduper, høyere og bedre

Enkelte kostnadsan­slag for grensemure­n ligger nå på over 20 milliarder dollar. Trump selv sier den vil koste mindre enn 10 milliarder dollar – 85 milliarder kroner – med mindre han gjør den «superduper, høyere og bedre».

Samme dag som Trump sa at murpengene kunne vente til høsten, argumenter­te han offentlig igjen for byggingen. «Muren er et svaert viktig verktøy for å stoppe narkotika som flommer inn i landet og forgifter ungdommene våre – og mange andre, skrev Trump på Twitter.

 ?? FOTO: RODRIGO ABD, AP/NTB SCANPIX ?? I nasjonalpa­rken Big Bend i Texas renner grenseelve­n Rio Grande gjennom Santa Elena Canyon. Akkurat her trenger Trump neppe å bygge mur.
FOTO: RODRIGO ABD, AP/NTB SCANPIX I nasjonalpa­rken Big Bend i Texas renner grenseelve­n Rio Grande gjennom Santa Elena Canyon. Akkurat her trenger Trump neppe å bygge mur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway