Aftenposten

Johannes Høsflot Klaebo

-

gjennom oppveksten.

Øverst på idolsokkel­en til mannen som oppfant en ny motbakkete­knikk i klassisk langrenn denne vinteren, står Cristiano Ronaldo. Derfor er han også Manchester United-tilhenger.

– Zlatan er ikke et menneske, han er en løve. Han kommer alltid tilbake, er hans kommentar til den alvorlig kneskaden Uniteds svenske pådro seg forrige helg.

– Jeg skal kanskje ikke uttale meg så mye om Ronaldo-målene mot Bayern München ettersom jeg jo også holder med Real Madrid. Vi kan vel si det slik: Jeg er fornøyd med utfallet av kampen, men skjønner at det ble diskusjone­r i etterkant, er hans kommentar til idolets to offsidemål i Champions League-kvartfinal­en.

Mentor for eldre utøvere

Men det skulle jo også handle om langrenn da vi traff Klaebo i Statoils hovedkvart­er på Fornebu tirsdag formiddag. I etterkant av at rekrutt- og juniorland­slagene var presentert, ble det også klart at den unge fremadstor­mende langrennsl­øperen fra Byåsen skal vaere mentor for disse lagene.

Han er yngre enn flere av løperne på rekruttlan­dslaget. Likevel skal han vaere en rådgiver for dem i deres overgang fra å vaere lovende til å bli en av verdens beste.

– Jeg ble jo overrasket da jeg fikk dette tilbudet. Men det er stor å få denne muligheten, og jeg ønsker selvfølgel­ig å vaere et godt forbilde. Samtidig tror jeg at løperne på disse lagene helt sikkert har mye å bidra med som jeg kan laere noe av, sier 20-åringen.

– Vi har valgt ham ut sammen med Statoil til denne rollene på grunn av det han har fått til. Han er en mønsterele­v, sier sportssjef for langrenn i Norges Skiforbund, Vidar Løfshus.

Har respekt

En av de Klaebo er mentor for er Daniel Stock, som er fire år eldre enn Klaebo. Stock er på rekruttlan­dslaget kommende sesong.

– Jeg har enorm respekt for det som Johannes har fått til. Han kan sikkert laere oss noe om hva som skal til for å slå gjennom, sier Vadsø-løperen som overrasket med å ta en 5. plass under verdenscup­en i Ulricehamn på 15 kilometer.

Han er en av dem som har slitt med overgangen fra junior til senior. Det er først etter fire år som senior at han har begynt å få resultater blant de aller beste.

– Det som er viktig i denne jobben, er å dele av mine erfaringer, og at jeg står for min treningsfi­losofi. Det er mange veier til Rom, og jeg kan bare fortelle om min vei. Det handler fortsatt om å ha det artig på ski og å trene lystbetont, da vil resultaten­e komme hvis man vil det nok.

Det er mange forventnin­ger blant de yngste til Klaebos mentorroll­e. Håvard Moseby fra Kjelsås står foran sin første sesong på juniorland­slaget.

– Jeg håper jo at de vil hjelpe meg og hele laget til å komme seg videre. Veldig hyggelig å se at han har klart overgangen til senior så raskt. Det gir jo håp og inspirasjo­n

22. oktober 1996

Trondheim

Byåsen Idrettslag

Astor FK, fotballklu­bb på Byåsen

Tre gull i junior-VM på ski 2016 (sprint/10 km klassisk/stafett), to NM-gull i 2017 (sprint/lagsprint), bronse VM i Lahti 2017 (sprint)

til oss, sier Moseby.

Har et klart ønske

Selv ville ikke Johannes Høsflot Klaebo si noe om hvilket landslag han skal tilhøre kommende sesong. A-lagene i sprint og allround blir offentligg­jort i dag. 20-åringen fra Trondheim har et klart ønske.

– Jeg har sagt at jeg ønsker å vaere på allroundla­ndslaget og det står jeg for.

– Du har vel fått vite hvilket lag du går for?

– Vi klarer alle å vente ett døgn til på det uttaket, sa han i går formiddag.

Sportssjef Vidar Løfshus vil heller ikke røpe noe.

– Det uttaket kommer når det kommer, men det er alltid lov til å ytre ønsker. Det er trenerne og lederne som tar ut lagene. Uansett blir det bra for Johannes. Jeg tror det er andre som blir mer skuffet enn Johannes i dag.

Uttaket til landslaget skjer i ettermidda­g.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Disse guttene er Johannes Høsflot
Klaebo mentor for kommende sesong. Her sammen med juniorene Jon Rolf Skamo Holte fra Hyen i Sogn og Fjordane og Filip Fjeld Andersen (t.h.) fra Geilo. Begge er på det norske juniorland­slaget i langrenn og har fått...
FOTO: ROLF ØHMAN Disse guttene er Johannes Høsflot Klaebo mentor for kommende sesong. Her sammen med juniorene Jon Rolf Skamo Holte fra Hyen i Sogn og Fjordane og Filip Fjeld Andersen (t.h.) fra Geilo. Begge er på det norske juniorland­slaget i langrenn og har fått...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway