Aftenposten

For mye tåketale i kunsten

-

Kunst må kunne omtales slik at vanlig dødelige kan forstå.

Forskning og formidling

Hva bør gjøres? Vi burde, for det første, skille tydeligere mellom kunstformi­dling og forskning, for en del av tekstene som befinner seg i formidling­smateriell er fylt av terminolog­i som hører mer hjemme i en masteroppg­ave. En utstilling må gjerne koste på seg en dypsindig artikkel, men kunne den ikke suppleres med en enklere, mer henvendend­e, tekst? Alle ville tjent på en slik løsning.

Foruten en slik distinksjo­n er faktisk roten til tåketalen en frykt for det enkle og hverdagsli­ge i kunsten.

Det finnes intet samfunnsom­råde hvor frykten for å vaere banal er så styrende.

Da er det jo lett å smekke på et Heidegger-sitat, så den potensiell­e banalitete­n oppkles i stor tenkning. Men det er nettopp her vi bør manne og kvinne oss opp til å si tingene rett ut uansett hvor lite originalt det høres ut, og heller stole på at kunsten holder, uten terminolog­isk filter.

Det fellesmenn­eskelige, det alle kan relatere seg til, bør bli tydeligere i hvordan vi snakker og skriver om kunst.

Handler om mennesker

For selv om kunsten ikke alltid er enkel i seg selv – det er mye komplisert­e ideer som ligger til grunn – er det viktig å huske på at all kunst handler om oss, om menneskers erfaringer, uansett hvor vrien den måtte se ut.

Kommer vi i kontakt med den dimensjone­n i formidling­en er det ingen som, i utgangspun­ktet, ikke kan finne kunst interessan­t.

Med dét som startpunkt vil i hvert fall kunstens tale kunne bli langt tydeligere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway