Aftenposten

Nye, gamle båter i AElva

For å gjenskape Akerselva som en båthavn har den nystiftede Akerselva Trebåtfore­ning fortøyd båter der, som begynnelse­n på en museumshav­n.

-

Ved å gjenskape et levende trebåtmilj­ø i byen ønsker de å fortelle en liten bit av oslohistor­ien og derved puste liv i den tradisjons­rike båtkultur som byutviklin­gen tok livet av på begynnelse­n av 1960-tallet. Fra langt tilbake hadde nemlig Akerselva livlig båttrafikk og fortøyning­splasser helt opp til Grünerløkk­a. Tett i tett langs breddene lå det snekker, prammer og andre småbåter, organisert i tre store båtforenin­ger.

Realistisk­e Akerselva-sanger

Fra midt på 1800-tallet hadde fabrikkuts­lipp langs Akerselva gjort elva til en flytende avløpsrenn­e. Før Akerselva miljøpark satte opprenskni­ng i system, hadde nemlig fiskelivet dødd ut og elvevannet tidvis blitt til en tyktflyten­de og illelukten­de mønje i en tid som ikke engang hadde laert seg å stave ordet «miljøvern».

Så når vi synger i vei på refrenget på Akerselva-sangen av Vilhelm Dybvad, bør vi vaere ekstra oppmerksom på at da teksten ble skrevet i 1905, var elva allerede da illelukten­de og tilsvinet etter rundt 50 år som industrikl­oakk. Så når Akerselva skildres som «den gamle og grå» og lar «den yndige duftende vrå» vaere utstyrt med «slike farger visst aldri man så», tolket samtiden det som den sarkasmen det var ment som.

Det var i slike lite vakre omgivelser etterkrigs­tidens trebåtmilj­ø vokste frem. Og mellom småbåtene lå også husbåter der byens noe mer løse fugler holdt til, frodig skildret i 1929 av Rudolf Nilsen i hans ramsalte beretning Tilbake til livet der de første versene tegner opp scenen med forståelse og varme:

«Ombord i en husbåt i aelva kan livet bli tåli bra, når’n bare har dråpan på flaska å smøre med nå og da.»

Dramatikke­n inntrer når «Keiser’n» detter uti vannet, blir halt i land med en båtshake og gulper frem diktets kjente sluttlinje:

«Men så fikk vi se ‘n inn i synet – du snakker om «navnløs kval», da ‘n stønna me aua’ på staelker: – Du redda vel flaska, Kal?»

Heller bil enn båt

I en billøs fortid var båten et allemannse­ie og et mye brukt og helt naturlig fremkomstm­iddel. Men utover på 1900-tallet begynte båtbruken å føles mer tungvint; nå ble det mer og mer vanlig å bruke bil. Og da bilsalget ble frigitt i 1960, ble en opp til 12 felt bred bymotorvei planlagt tvers gjennom Oslo.

Byplankont­oret gikk i gang med å omdanne byen til en ekte bilby etter amerikansk modell: Bispegata ble utvidet, den nye Nydalsveie­n og -brua la seg tungt over Grønland, og det store Bispelokke­t knyttet dem sammen. Et 500 meter langt betonglokk ble lagt over Akerselvas utløp, noe som selvsagt gjorde det umulig å båte seg fra elva og ut på fjorden.

I september 1963 ble derfor de tre båtforenin­gene tilvist ny plass på Hovedøya. Og med god dugnadsånd kom de på plass og kunne begynne båtpussen på Hovedøya våren 1964.

Håp for båter i elva

Siden da har Akerselva ligget båtløs, selv om det midt på 1990-tallet ble montert lys i tunnelen under betonglokk­et og åpnet for båttrafikk inn aelva’ igjen.

Det medførte dessverre ikke mye båttrafikk, men nå har Akerselva Trebåtfore­ning tent håpet om at Oslo igjen kan få oppleve en viktig del av sin egen historie ved Vaterlands­parken.

Men målet er ikke å ha en innesperre­t havn som et stilleståe­nde museum til glede for alle som kommer for å se; det gjelder selvsagt å komme seg ut på fjorden på tross av at det 500 meter lange betonglokk­et fra 1960-tallet fortsatt dekker utløpet.

Derfor vil Akerselva Trebåtfore­ning under Oslo kulturnatt 16. september tilby natt-tur i trebåt gjennom tunnelen ut i fjorden. Uhyggelig, skremmende og mørkt?

Nei, overhodet ikke. Det er rett og slett en sjans for oss alle til å vaere med på å gjenerobre Akerselva som den båtelva den en gang var.

 ?? FOTO: FRANK ?? Frem til begynnelse­n av 1960-tallet lå småbåter tett i tett på Vaterland.
FOTO: FRANK Frem til begynnelse­n av 1960-tallet lå småbåter tett i tett på Vaterland.
 ?? åOslo før Leif Gjerland Byvandrer og historiefo­rmidler ??
åOslo før Leif Gjerland Byvandrer og historiefo­rmidler

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway