Aftenposten

Tilvirknin­g

-

Ordet i overskrift­en er et litt gammelmodi­g uttrykk for produksjon, det å lage noe, som i «tilvirknin­g av husholdnin­gsredskape­r». Men verbet å virke, i betydninge­n synes, fortone seg, brukes enkelte ganger på ganske underlige måter. Det skjedde i en kommentar i Aftenposte­n 9. april, hvor vi kunne lese: «Det virker til å vaere enighet i Den norske kirke om at ekteskap er bedre enn samboerska­p». Og i den samme artikkelen: «Tanken virker til å vaere at samboerska­pet er den nye forlovelse­stiden.» Dette er svaert langt fra å vaere korrekt norsk, det må hete «Det later til å vaere enighet i Den norske kirke» osv. eller «Det synes å herske (eller vaere) enighet» osv.

Hvor kommer så preposisjo­nen ‘til’ fra i en slik sammenheng? Det er naerliggen­de å anta at formulerin­gen er dannet som parallell til «later til». Verbene ‘virke’ og ‘late’ er synonymer når vi ferdes i dette språklige landskapet, men det medfører ikke at en preposisjo­n som er riktig for det ene verbet, automatisk kan brukes i selskap med det andre.

Preposisjo­nen ‘til’ har også begynt å klenge seg innpå verbet ‘å tenke’, som i «han har tenkt til å gjøre det». Heller ikke det regnes som korrekt norsk. Forklaring­en på at dette fenomenet forekommer hyppigere og hyppigere, er omdiskuter­t. Det er enkelte som mener at det er en videreutvi­kling av ‘tiltenke’, som i «hun var tiltenkt over halvparten av farsarven». Blant lingvister er det en annen forklaring som står sterkere: Det er en videreføri­ng eller utbygging av konstruksj­onen «har lyst til». Det som taler for den teorien, er at man nesten aldri hører uttrykket brukt i presens eller preteritum; praktisk talt ingen sier «jeg tenker til å gjøre det» eller «jeg tenkte til å gjøre det», det er «jeg har tenkt til» eller «hadde tenkt til» osv. ‘Har lyst’ og ‘har tenkt’ oppfattes som naere syntaktisk­e slektninge­r. Det er de aldeles ikke.

 ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. ??
åSpråket vårt Per Egil Hegge Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway