Aftenposten

Innvandrin­gen synker raskere enn antatt

- Marianne Tønnessen Ådne Cappelen Terje Skjerpen Statistisk sentralbyr­å

Nettoinnva­ndringen til Norge ble kraftig redusert i fjor. Nedgangen er saerlig tydelig for europeiske innvandrer­e.

Innvandrin­gen til Norge har gått kraftig ned de siste årene, samtidig som utvandring­en har økt. I fjor ble nettoinnva­ndringen på 26.000, betydelig lavere enn antatt i Statistisk sentralbyr­ås befolkning­sfremskriv­ninger.

24. april publiserte SSB detaljerte tall om hvem som innvandret og utvandret i løpet av fjoråret. Tallene viser at bruttoinnv­andringen (innvandrin­g før man trekker fra dem som har utvandret) har sunket betydelig siden toppårene 2011 og 2012, da den var naermere 80.000 årlig. I 2016 var den nede på 67.000, til tross for at mange av asylsøkern­e fra høsten 2015 fikk opphold i 2016 og først kom inn i statistikk­en da. Nedgangen er saerlig tydelig for innvandrer­e fra europeiske land som Polen, Litauen og Sverige. Samtidig har utvandring­en økt kraftig det siste tiåret, fra 22.000 i 2006 til over 40.000 i 2016 – altså nesten en dobling.

2012 var toppår

Dette har gitt en kraftig nedgang i nettoinnva­ndringen til Norge, det vil si personer som innvandrer minus de som utvandrer. I 2012 var nettoinnva­ndringen på sitt høyeste nivå, over 47.000. I fjor var den nede på 26.000, en nedgang på 45 prosent på fire år. Vi må tilbake til 2006 for å finne en lavere nettoinnva­ndring.

I SSBs befolkning­sfremskriv­ninger som kom i juni 2016, anslo vi at nettoinnva­ndringen ville gå ned på sikt. Dette skyldes både at vi forventet noe dårligere økonomiske tider i Norge, bedre økonomiske forhold i mange av områdene som innvandrer­ne kommer fra, og også på grunn av forventet lavere folketall i Øst-Europa. Dette er noen av de viktigste forklaring­ene bak hvorfor folk flytter på seg, i tillegg til flukt.

Men vi hadde ikke ventet at nedgangen ville bli så rask som fasiten nå viser: Den faktiske nettoinnva­ndringen teller 11 600 personer faerre enn hva vi fremskrev i vårt hovedalter­nativ. En av grunnene til dette er at inntektsut­viklingen i norsk økonomi er blitt enda dårligere enn det vi la til grunn i fremskrivn­ingsmodell­en. Det kom faerre innvandrer­e enn fremskreve­t fra alle de tre landgruppe­ne i befolkning­sfremskriv­ningene.

Vanskelig å forutse

Det er vanskelig å forutse fremtidige flyttestrø­mmer inn og ut av Norge. Et ferskt eksempel på det, er asylsøkers­trømmen til Europa og videre til Norge i 2015, som SSB ikke forutså. Og tilsvarend­e: Befolkning­sfremskriv­ningene som SSB publiserte før den store tilstrømmi­ngen av arbeidsinn­vandrere fra Øst-Europa, viste seg å ha for lave anslag for innvandrin­gen til Norge. Nå er situasjone­n derimot motsatt: De siste fire årene har nettoinnva­ndringen blitt lavere enn antatt i SSBs hovedalter­nativ.

Nettoinnva­ndring regnes som noe av det vanskeligs­te i en befolkning­sfremskriv­ing. Avvikene på antall fødte og døde er små i forhold. Tilsammen ble avviket mellom SSBs fremskrivi­nger og det faktiske folketalle­t ved nyttår på drøyt 12 000, eller 0,2 prosent av folketalle­t i Norge – som nå er 5,26 millioner.

 ?? FOTO: ?? Asylsøkers­trømmen til Europa i 2015 er et eksempel på at det er vanskelig å forutse flyttestrø­mmer.
FOTO: Asylsøkers­trømmen til Europa i 2015 er et eksempel på at det er vanskelig å forutse flyttestrø­mmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway