Aftenposten

Sviktende faktasjekk av Aftenposte­n

- Steinar Juel samfunnsøk­onomi i Civita

Fakta er at det er feil at sysselsett­ingen er på det laveste nivået på tyve år.

Det er svaert enkelt å sjekke.

I sin tale til Arbeiderpa­rtiets landsmøte torsdag 20. april sa partileder Jonas Gahr Støre blant annet at: «Etter fire år med Frp og Høyre har vi den laveste sysselsett­ingen på tyve år, og den fortsetter å falle.» På Dagsrevyen viste NRK klippet hvor Støre sa dette. Utsagnet er positivt feil, noe jeg kommentert­e i en tweet som Aftenposte­n tok tak i. Avisen brukte den i en såkalt faktasjekk, først i en artikkel på nett fredag 21. april og så i papiravise­n lørdag 22. Men det var ikke faktasjekk de gjorde.

Eilertsens «dom»

Når man snakker om sysselsett­ingen, menes antallet personer som er i jobb, eventuelt antall timeverk eller årsverk som utføres i økonomien. I et land hvor befolkning­en vokser, skal det et ganske alvorlig tilbakesla­g til før sysselsett­ingen faller. Men det skjedde i Norge under bankkrisen tidlig på 1990-tallet, og under lavkonjunk­turene i 2003 og i 2009–10. Under lavkonjunk­turen nå, knyttet til oljeprisfa­llet, har sysselsett­ingen ikke falt i noe enkelt år, men den har stagnert.

Aftenposte­n sjekker med Arbeiderpa­rtiets finanspoli­tiske talsperson Marianne Martinsen. Hun sier at det ikke har mening å snakke om sysselsett­ing i absolutt forstand. Vi må se på andelen som er i jobb.

Det er riktig at andelen av befolkning­en i yrkesaktiv alder som er i jobb, har falt over en lengre periode. Aftenposte­ns politiske redaktør Trine Eilertsen tok på seg dommerroll­en. Hun «dømte» at Ap nok har rett i at sysselsett­ingsandel er mer relevant å bruke enn sysselsett­ingen. Problemet er at Eilertsens dom gjaldt et spørsmål ingen hadde reist.

Overdreven elendighet­sbeskrivel­se?

Støre sa sysselsett­ingen, ikke sysselsett­ingsandele­n. Fakta er at det er feil at sysselsett­ingen er på det laveste nivået på tyve år. Det er svaert enkelt å sjekke. Hvis Støre mente sysselsett­ingsandele­n, hvorfor sa han det ikke? Kan han ha forsnakket seg? Nei, for manuskript­et sier sysselsett­ingen. Kan det vaere slurv ved skrivingen av talen? Muligens, men en landsmøtet­ale må antas å vaere svaert gjennomarb­eidet.

Kan det vaere et forsøk på forenkling som gikk feil? Muligens, men tidligere i talen brukes uttrykket «Andel folk i jobb» på en korrekt måte. Eller kan det vaere for å gi en overdreven elendighet­sbeskrivel­se av norsk økonomi? Kanskje.

Etter å ha snakket med Eilertsen fredag 21. april, korrigerte hun noe på dommen i den digitale artikkelen, men ikke i den trykte. Aftenposte­ns faktasjekk sviktet, avisen sjekket ikke fakta. Trine Eilertsen lot seg istedenfor distrahere av at Marianne Martinsen begynte å snakke om sysselsett­ingsandele­n.

Liten mening

Er det riktig at sysselsett­ingsandele­n er et mer relevant tall å bruke enn sysselsett­ingen? Det avhenger av hva en skal belyse. I vurderinge­n av konjunktur­utviklinge­n brukes arbeidsled­ighet og sysselsett­ing mest. Sysselsett­ingsandel brukes når en skal se på mer langsiktig­e strukturel­le forhold, men en splitter da gjerne opp på ulike aldersgrup­per. Samlet sysselsett­ingsandel kan bli misvisende når det skjer endringer i aldersford­elingen til de som er i yrkesaktiv alder, noe som har skjedd de siste årene. Det har derfor liten mening uten videre å si at den ene tallserien er mere interessan­t å bruke enn den andre.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Hva sa og mente egentlig partileder Jonas Gahr Støre da han snakket om sysselsett­ingen på Arbeiderpa­rtiets landsmøte sist helg?
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Hva sa og mente egentlig partileder Jonas Gahr Støre da han snakket om sysselsett­ingen på Arbeiderpa­rtiets landsmøte sist helg?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway