Aftenposten

Elitisme innen forskning

- Nils Chr. Stenseth professor i biologi og senterlede­r ved Universite­tet i Oslo Aksel Braanen Sterri stipendiat i filosofi ved UiO Erik Ranheim Kolbotn

I Aftenposte­n 23. februar kritiserer Stig Frøland oss for å fremme et for elitistisk forsknings­politisk syn – og hevder at dette vil gå på bekostning av Universite­tet i Oslos målsetting om å vaere et breddeuniv­ersitet. Det synes for oss underlig at man klarer dette innen idrett, men at det skulle vaere umulig innen forskning. Legger vi forholdene godt til rette for at «eliten» kan blomstre, så vil den også «dra med seg» bredden.

Alle har nytte av å vaere i kontakt med fremragend­e forsknings­miljøer.

Frøland er redd for at det å fremme toppforskn­ingen vil gjøre universite­tet mer motedrevet og ha «en fossiliser­ende effekt på forsknings­profilen ved UiO og hindre utvikling av nye og viktige forsknings­områder». Vi vil selvfølgel­ig argumenter­e imot en sterk tematisk prioriteri­ng med fokus på enkelte «moteretnin­ger».

Men styrker vi de solide forsknings­miljøene som publiserer regelmessi­g i de beste fagtidsskr­iftene, er vi sikre på at det vil fremme dynamikk og utvikling innen og mellom fagene; det er jo det som skal til for å ligge på forsknings­fronten over tid. Et av de viktigste målene for forsknings­politikken bør nettopp vaere at norske forskere kan delta i denne dynamikken. Professor Olav Røise tar opp forholdene for syklister og ønsker å gi dem flere rettighete­r. Jeg har 60 års syklisterf­aring og sykler flere kilometer i årer enn jeg kjører bil og forsøkt det samme i flere år. Jeg ser nå at flere uerfarne syklister har kommet ut i trafikken og dette kan føre til et akselerere­nde antall ulykker.

Professor Olav Røise har selvfølgel­ig rett i at forholdene ikke er lagt til rette for syklister. Det kan sies mye om dette, men jeg vil begrense meg til trafikken på gang og sykkelveie­r og i marka. Her er det ofte kaos. Syklistene skal sykle på høyre side men hvis de gående skal gå på vestre side fungere det ikke hvis det er mye trafikk. Problemet er også at de gående ofte vingler og bruker både begge sider og midten og det heter at trafikken skal forgå på de gåendes premisser.

Jeg tilbrakte for noen år siden en uke i Washington og jogget hver dag opp og ned Rock Creek Park hvor det var en sterkt trafikkert gang og sykkelvei. Men her var det ingen konflikt mellom de gående, løpende og syklende. Alle var blide, alle holdt seg på høyre side, syklisten ga et pling før de passerte og den bakerste i en gruppe av løpere sendte beskjed fremover når det kom en syklist; «bike on your left».

Med en tilsvarend­e oppførsel på gang og sykkelveie­r og i marka her ville i alle fall en del av konflikten­e med syklister og andre trafikante­r bedre seg, men da trenger vi FASTE OG PRAKTISKE LOVER OG REGLER og en positiv holdning til å bedre fremkomstf­orholdene til hverandre.

Jeg elsker å sykle men opplever dessverre altfor ofte å bli motarbeide­t av andre i trafikken også av syklister som tydelig mangler erfaring.

Regjeringe­n tar et stort ansvar når de oppfordrer flere til å sykle, saerlig i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway