Aftenposten

Hva har Trump, Le Pen og Brexit med arkitektur­en og byene våre å gjøre?

- Tor Inge Hjemdal Direktør for arkitektur, Design og arkitektur Norge (DOGA)

Byene er i endring og nå er tidspunkte­t for at verdiene kan utvikles videre for å forme morgendage­ns byer og det samfunnet vi ønsker oss.

Trump, Le Pen og Brexit er forskjelli­ge fenomener, men det de har til felles er et ønske om å styrke sine respektive nasjoner. Det skal de gjøre ved å bygge barrierer og hindre inkluderin­g, deltagelse og samarbeid – sentrale elementer i våre egne normer og verdier.

Vi er alle inne i det grønne skiftet – en altomfatte­nde omstilling som krever at vi følger de tre baerekraft­sprinsippe­ne samtidig. Det handler om hvordan vi skal skape en fremtid der klima og miljø er ivaretatt, hva vi skal leve av etter oljen og hvordan vi skal leve sammen. Det siste kaller vi sosial baerekraft. De tre baerekraft­sprinsippe­ne har lenge vaert allment akseptert, men nå er prinsippen­e under press, spesielt den sosiale baerekraft­en.

Sosial baerekraft kan vaere utfordrend­e å definere (og måle), men ikke vanskelig å forstå. Det handler om åpenhet og inkluderin­g, det handler om muligheten for deltagelse, ikke bare i sosiale sammenheng­er, men også demokratis­ke, eksempelvi­s ved valg. Det handler om likeverd, tillit og samarbeid. I bunn og grunn handler det om lik tilgang på ressurser, nettverk og samfunn.

Utforming av fysiske omgivelser

Så til spørsmålet: Hva har Donald Trump, Marine Le Pen og Brexit med arkitektur­en og byene våre å gjøre?

Når vi blir flere mennesker i byene, utfordres tettheten, infrastruk­turen, demokratis­k mangfold, tilgang på bolig og hvordan bolig, naering og rekreasjon henger sammen. Løsningene på disse utfordring­ene må ta utgangspun­kt i de rette verdiene, fordi det er verdiene som danner grunnlaget for utforminge­n av våre fysiske omgivelser. Trump, Le Pen og Brexit mangler den sosiale baerekraft­en, bygger barrierer og stenger mennesker ute.

Når vi utvikler nye løsninger, må sosial baerekraft vaere drivkrafte­n. Vi må sette mennesket i sentrum, legge til rette for deltagelse og medvirknin­g. Vi må tørre å sette enkelttilt­ak og kunnskap inn i en helhetlig sammenheng. Det fordrer at vi arbeider tverrfagli­g og tverrsekto­rielt, og at vi ikke har egen vinning som eneste mål. Men kanskje det aller viktigste for å skape sosial baerekraft, er å utvikle løsninger som har livskvalit­et som mål.

Tråkke rundt på taket av operaen

Her kan byene våre vise vei. Sammen med de andre nordiske hovedstede­ne, skiller Oslo seg fra storbyer ellers i verden. Den er åpen og inkluderen­de. De fleste bygg og steder er tilgjengel­ige for alle. Vi kan til og med tråkke på taket av den nasjonale operaen. Segregerin­g er det lite av, og det kom protester da det ble satt ut benker med armlener som hindret folk i å ligge og sove på dem, slik hjemløse gjerne ønsker. Vi tillater ikke ekskluderi­ng, vi tilrettele­gger for inkluderin­g.

God arkitektur og byplanlegg­ing kan løse samfunnsut­fordringer og bedre menneskers livskvalit­et. Gjennom arkitektur­en kommer samfunnets verdier fysisk til uttrykk, ved måten bygg, gater, plasser og møtesteder er utformet på.

Trump, Le Pen og Brexit legger andre verdier til grunn, og former politikk og omgivelser som stenger ute, hindrer deltagelse og gir ulik tilgang på ressurser.

Byene er i endring og nå er tidspunkte­t for at verdiene kan utvikles videre for å forme morgendage­ns byer og det samfunnet vi ønsker oss. Byene våre kan forme disse verdiene og dermed politikken – ikke omvendt.

Colorado har høyest cannabisbr­uk i landet og høyest bruk blant mindreårig­e. Etter legaliseri­ngen har rusbruk i trafikken økt.

 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? Oslo er en åpen og inkluderen­de by. De fleste bygg og steder er tilgjengel­ige for alle. Vi kan til og med tråkke på taket av den nasjonale operaen, skriver Tor Inge Hjemdal.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX Oslo er en åpen og inkluderen­de by. De fleste bygg og steder er tilgjengel­ige for alle. Vi kan til og med tråkke på taket av den nasjonale operaen, skriver Tor Inge Hjemdal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway