Aftenposten

Colorado er ikke et forbilde

-

•Andelen cannabisre­laterte dødsfall i trafikken er om lag doblet i Washington siden legaliseri­ngen og har økt med en tredjedel i Colorado.

•Antall cannabisre­laterte sykehusinn­leggelser har økt med 70 prosent i Colorado siden legaliseri­ngen.

•Ulovlig produksjon, omsetning og offentlig bruk av cannabis har økt betydelig.

Økte rusrelater­te problemer

Legaliseri­ng skulle sørge for kontroll med salget, begrense mindreårig­es bruk og redusere kriminalit­eten. Statsadvok­aten i Denver fastslår at kriminalit­eten tvert om har gått opp og at politiet nå bruker mer ressurser på å håndheve cannabislo­vene og etterforsk­e cannabiskr­iminalitet enn noensinne. Guvernør John Hickenloop­er har kalt det ulovlige cannabisma­rkedet «a clear and present danger».

Erfaringen­e så langt tyder på at legaliseri­ngen ikke har løst de problemene den skulle løse, men at prisen er økte skader og rusrelater­te problemer. Det illegale markedet er høyst til stede, mindreårig­e har god tilgang og skadevirkn­ingene øker.

Rusforskni­ng viser at økt tilgjengel­ighet gir økt bruk Det gjelder også for cannabis. Det er flere cannabisut­salg enn Starbucks-kafeer i Colorado. Tilgjengel­ighet og normaliser­ing har gitt økt bruk i alle aldersgrup­per av et rusmiddel som har et klart risikopote­nsial, fra avhengighe­t og svekkede kognitive evner til fare for schizofren­i og psykose.

Mens A-magasinet skriver om det positive med nye arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter på grunn av cannabisle­galisering­en, vies det altfor lite oppmerksom­het til dem som betaler prisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway